keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Lapsuuden purolla


Putkiremontti on iloinen asia! Pian neljä viikkoa takana ja toiset neljä edessä. Onneksi löytyi evakkopaikka naapurikaupungista Nokialta, joka sattuu olemaan lapsuuden kotikaupunkini. Metsät joita tuli lapsena koluttua ilman kameraa ovat nyt mielenkiinnon kohteena. Paljon muistoja tulvii mieleen 25 – 30 vuoden takaa. Asutus on työntynyt jo lähelle niitä ”kaukaisia” erämaita, joissa lapsena kuljettiin ja ihmeteltiin luontoa. Jännittävimpiä kohteita näillä retkillä oli pitkin Nokiaa kiemurteleva Laajanoja, joka kuljettaa useammalta järveltä keräämäänsä veden Nokianvirtaan ja siitä Kokemäenjokea pitkin kohti merta.


Viime vuosina puron varteen on rakennettu luontopolku, jota käytetään myös metsäopetukseen. Polku alkaakin sopivasti läheisen koulun pihasta, joten luulisi olevan helppo lähteä lasten kanssa luontoon ilman sen suurempia järjestelyjä.
Nyt on tullut pari iltaa kuljettua puronvarsia, ja pikkuhiljaa vanhat polut muistuvat mieleen. Jännittävää, kun joku paikka on ollut pitkään vain muistikuvissa, ja nyt voi todeta, että onko se vielä sellainen kuin sen muistaa olevan. Yleisesti ottaen voisi todeta, että mäet ovat pienentyneet ja purot kutistuneet, mistä lie sitten johtuu…
Aika paljon ihmisiä näkyy liikkuvan luontopolulla ja tuntuvat kyllä jutustelun perusteella arvostavan korkealle tällaisen hienon luontokohteen. Netistä löytyi tieto, jonka mukaan Laajanojan purolohikanta on todettu alkuperäiseksi tuhansien vuosien takaa. Nyt en ole kaloja nähnyt, mutta muistan kyllä, että niitä lapsena katseltiin.Toivottavasti innokas asuntorakentaminen pysyy sopivasti etäällä purovarresta, jotta tulevaisuudessakin lapset voivat tehdä ikimuistoisia retkiä jännittävälle purolle ja kokea niitä elämyksiä mitä metsäluonto voi antaa.

Tietoa Laajanojasta ja luontopolusta löytyy linkeistä:

http://www.pirkanmaanmetsat.fi/metsaopetuspolku/Nokia/nokia.htm

http://www.koulut.nokiankaupunki.fi/ahaa/Luonto/LRindex.htm

Cartinan purokuvia

2 kommenttia:

david santos kirjoitti...

Really beautiful!!!
Congratulations!!!!


This is not Spam. It is a campaign against the abuse of children.
Thank you.

Hale kirjoitti...

kommentoida tietoa Canon Canon EOS 5D Mark II