perjantai 26. joulukuuta 2008

Vaarallisilla kivillä

Tänään aurinko näyttäytyi Tampereella pitkästä aikaa. Harvinaisesta tapahtumasta innostuneena nappasin kameran mukaan ja lähdin ulos katselemaan, miltä maailma näyttää tuossa harvinaisessa luonnonvalossa! Puolet taivaasta oli kyllä edelleen sitkeästi pilvipeiton verhoamaa, joten suuresta häikäistymisestä ei ollut pelkoa. Mutta yritin kuitenkin ottaa kaiken mahdollisen ilon tuostakin vähästä. Pitkä kävelymatka johti viimein Näsijärven rantaan, josta löytyi hienoja tuulen muovaamia jäätaideteoksia. Vesi oli roiskunut rannan puihin ja jäädyttänyt ne vahvan jääkerroksen sisään. Jää oli peittänyt myös rantakivet, ja ne olivat todella liukkaita. Eihän sinne kiville kukaan käskenyt mennä, mutta pakko oli hieman uhmata ja yrittää löytää sopivia kuvakulmia. Onneksi selvisin ilman kolhuja – tälläkin kertaa! Jos olisinkin kaatunut ja loukannut itseni, olisi apu ollut lähellä ja nopeasti paikalla, kaupunkialueella kun olin. Monesti luontokuvauksessa tulee kuitenkin liikuttua yksin syrjäisilläkin seuduilla. Maasto voi olla hankalaa ja vierasta. Mielenkiinto kiinnittyy kuvauskohteisiin ja omien askelien seuraaminen saattaa jäädä vähemmälle huomiolle. Tätä ei ehkä pitäisi ääneen sanoa tai siis kirjoittaa, mutta en ole milloinkaan kovin pahasti kaatunut enkä muutenkaan loukannut itseäni luonnossa liikkuessani. Usein tulee päädyttyä sellaisiin kivikkoihin ja risukkoihin, että ei oikein tiedä miten pääsisi turvallisesti pois.

Muutaman kerran olen keväällä liukastunut, kun sammaleen alla on ollut yllättäen jäätä. Toisella kädellä olen pitänyt kamerasta kiinni, ja toisella ottanut kaatumisen vastaan. Mutta kyllä liukastuminen käy niin nopeasti, että puhdasta onnea on ollut, etten ole itseäni loukannut tai hajottanut kameraa. Jos on yksin jossakin tiettömän taipaleen päässä, voi pienikin loukkaantuminen olla vakavaa. Nyrjähtänyt nilkka tai kovasti vuotava haava voi aiheuttaa matkan katkeamisen. Siinäpä sitten olisi miettimistä, että mitenkäs täältä pois tullaan. Parempi onkin aina varautua etukäteen ja miettiä, mitä kaikkea voi tapahtua yksin kulkiessa. Nyt täytyy kuitenkin uhkakuvien maalailun päälle koputtaa puuta ja toivoa kaikille yksin metsässä kulkijoilla turvallisia luontoelämyksiä.

1 kommentti:

Pekka kirjoitti...

Kyllä se aurinko on tosiaan vähän välillä pilkahdellutkin, kohta siirrytään kukonaskelista harppomisiin kohden kevättä ja mahdollisia kirkkaampia ilmoja.

Mitenkähän se valokuvaajan työturvallisuus ylipäätänsä on, vai pitäisikö puhua harrastamisen turvallisuudesta.
Ovatko ihmiset sisäistäneet erilaiset turvallisuustekijät liikkuessaan kuvaustehtävissään, oli sitten kysymyksessä luonnossa liikkuminen tai kaupunkikuvaus.
Kun puhuit syrjäseuduilla liikkumisesta yksinään, tai ei kait tarvitse kaupunkioloissakaan olla kovin sivussa valtavirroista, niin voi olla jo aivan yksinään, osataanko huomioida nuo turvatekijät?
Itselleni tuli mieleen metsurien turvatekijöitä, mitä heidän tulisi ottaa huomioon, kun työskentelevät monesti yksinään ja tekevät osin vaarallistakin työtä.