tiistai 30. joulukuuta 2008

Vantaanjoen taimenista löytyi epämuodostumia

Taimenen lisääntymisalueiden kunnostuksia Longinojalla
Vantaanjoen taimenista löytyi epämuodostumia :uutisoi Helsingin Sanomat!

Longinojassa koekalastetut pienpoikaset on purossa syntyneitä kaloja. Siltä osin epämuodostumat on ympäristötekijöiden, eli vedenlaadun luonnottomista muutoksista aiheutuneita. Hieman vastaavanlaisia evien syöpymisiä tms varsin merkittäviä haittojahan havaittiin esim. Espoon Monikonpuron taimenissa noin kymmenen vuotta sitten, kun puroon lurpsahti eräältä teoliisuuslaitokselta joitain kuutiota vahvaa happoa ja sen perään pelastuslaitoksen neutralointitarkoituksessa laittamaa vahvaa emästä perään. Tämän seurauksena Monikonpuron taimenten rintaevät syöpyivät hyvin olemattomiksi. Silloinkin kala- ja ympäristöviranomaiset uinuivat, eivätkä reagoineet asiaan mitenkään, vaikka kalakanta oli hyvin läellä hävitä kokonaan. Lopultahan se sitten katosikin - eikä siitä syystä millä asia on virallisesti selitetty.

Kalat ovat varsin hyviä elinympäristön luonnontilaisuuden ja puhtauden indikaattoreita - ja riippumatta siitä että oliko kyseessä luonnontaimen tai istukas. Isommilla istukkailla on eväruodot yleensä vähän mutkallaan. Se, ei kuitenkaan ole mikään totaalinen katastroofi, ja johtuu puhtaasti viljelyolosuhteista. Evien epämuodostumat on elinympäristön tilaa, eli tyypillisesti päästöjä indikoiva tekijä. Kyseisenkaltaisia epämuodostumia ei luonnonkaloilla lainkaan esiinny.

Se, että selviääkö istukas ympäristössä on toki hyvin heikko elinympäristön laadun mittari. Sen sijaan se, että taimen kykenee lisääntymään luontaisesti, niin kuin Longinojassa on ymmärtääkseni havaittu, on jo varsin tasokkaan elinympäristön mittari. Hyvälaatuisten purovesien tilasta kannattaakin olla huolissaan. Sellaiset on jo hyvin harvassa, siinä missä luontaisesti lisääntyvät taimenkannat ylipäätään. Yksittäinen ulkopuolinen pistemäinen kuormitus saattaa helposti vetää mattoa harvinaisen tehokkaasti ko vesistön ja sen luontaisen kalakannan tuotannon ja sen eteen tehdyn työn alta. Luontaisen lisääntymisen tyrehtyminen ja luonnonkannan totaalinen katoaminen on aina sen merkki, että jotain on tehty / tapahtunut suuremmassa mittakaavassa väärin!

Lisää tietoa taimenesta:Taimeninstituutti

Cartinan kuvapankista: taimen / puroluonto / vesiensuojelu

Ei kommentteja: