torstai 1. tammikuuta 2009

Hyvää Uutta Vuotta 2009!


Niin vuosi vaihtui, tunnelmia oli monenlaisia, ennen ja jälkeen vuodenvaihteen. Mitä oli viime vuosi kaikkinensa ja mitä tuo alkanut vuosi tullessaan?
Vain edellä olevan lauseen ensimmäiseen osaan löytyy vastauksia, toisen puolen näemme vasta vuoden 2009 lopussa
.

Kuluneen vuoden kuvatulva on ollut entisestään suurempi, kameroiden ja laitteiden, joissa on lisävarusteena kamera, myynti on kasvanut edelleen.
Kameroiden kehitys on harpannut lähes peninkulman saappailla ja olemme nähneet uusia ja kehittyneempiä malleja muutaman kuukauden välein.
Toisaalta, on edelleen ihmisiä, jotka kuvaavavat filmille digitaalisen kuvan sijaan. Tosiasia on kuitenkin filmin väistyminen, digitaalisten kameroiden kehityksen edetessä.
Mikä tulee olemaan kuvatoimistojen asema tässä kehityksessä ja onko maksullisella kuvalla enää käyttöä, valokuvaamisen olemuksen muuttuessa jokapäiväisemmäksi.
Tosin, olen siinä määrin luottavainen, että ammattimaisen valokuvan kysyntä on edelleen vahva ja sillä on mahdollisuuksia pysyä kehityksessä mukana.
Nähdäkseni kuvatoimistojen on kuitenkin panostettava laatuun ja kuvamateriaalin monipuolisuuteen pysyäkseen kilpailussa mukana. On ilmeistä, että kuvatoimiston tulee myös, ainakin osittain kansainvälistyä, jotta sillä on riittävän laaja asiakaskunta toimintakyvyn ylläpitämiseksi.
Cartinassa olen huomannut, että tämänsuuntaista pyrkimystä on, lisääntyneenä ulkomaalaisten kuvaajien osallistumisesta kuvamateriaalin toimittamiseen.
Myös monia muita merkittäviä asioita on tapahtunut asiakkaisiin päin, mm kuvien valintojen suhteen.
Millainen mennyt valokuvausvuosi oli, voi jokainen vastata siihen itse ja tarkastella, oliko kuvamateriaalissa jotain erityistä, laatu kohdallaan, aiheet monipuolisia jne. Alkava vuosi tuo mukanaan jälleen uudet tarpeet ja lisää vaatimuksia kuvien suhteen.
Itseäni lähellä olevan luontokuvauksen näen tietyllä tapaa laajentuvan monipuolisempaan suuntaan, jossa ei enää pelkästään, jos näin voi sanoa, kuvata niitä ns tavallisia luontokuvia.
Aihepiiri kasvaa mielestäni enenevässä määrin ympäristökysymyksiin ja ilmastollisiin aiheisiin.
Huomattavaa on myös se, että ns kaupunkiluonto ja sen merkitys kuvaamisessa tulee kasvamaan, ihmisten urbanisoituessa ja tavallaan menettäessään kosketuksensa "oikeaan luontoon". Toki "oikean luonnon" kuvaamiseen ja kuvatarpeeseen on silti tarvetta.

Hyvää Uutta Vuotta 2009, t. Pekka

Ei kommentteja: