sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Porkkala ja sinivalkoinen Suomi-neito

Suomi-neito ja Porkkala
Porkkalanniemi. Porkkala on varsin merkittävä luonto- ja retkeilykohde, johon liittyy vähän isänmaallisuutta ja pala lähihistoriaa. Jatkosodan häviämisen jälkeen alue vuokrattiin venäläisille 50 vuodeksi, joskin venäläiset palauttivat sen onneksemme jo reilun 10 vuoden kuluttua.

Tie Porkkalan kärkeen on kuitenkin sen verran mutkitteleva ja pitkähkö, ettei sinne kovin usein tule lähdettyä - vaikka Helsingistä tuonne ajaisi noin tunnissa. Paikka on usein tuulinen ja kylmä, suhteellisen karua kallioista saaristomännikköä. Kostealla kelillä rantakalliot voivat olla petollisen liukkaat. Linnut viihtyvät tuolla, koska se on yksi pisimmälle etelään yltävä ulko. Muutolle lähtevät pakkautuvat tuonne, ennen kuin uskaltautuvat merenylitykseen. Ja toiseen suuntaan, takaisin palatessaan ensimmäinen ranta, eli paikka missä levähtää raskaan merenylityksen jälkeen.

Porkkalanniemen peltoisempien alueilla läheisyydessä esiintyy suhteellisen paljon peuroja. Keväisin ja syksyisin alueella harrastetaan aktiivista lintujen muuton seurantaa. Niemen lintutorni onkin parhaimman kevät- ja syysmuuton aikaa tupaten täynnä. Talvella Porkkalan alueella kuunnellaan pöllöjä. Kesäisin Uudenmaan virskistysalueen mailla monet käyvät perhe-piknic-retkillä tai telttailemassa. Oiva paikka veneettömälle päästä saaristoolaistunnelmaan.

Kun kuulin telkkarin sääennusteesta, että olisi tulossa poikkeuksellisen kylmä yö, sain ajatuksen lähteä jonnekin aamuista merta kuvaamaan. Ajattelin, että josko se tarkoittaisi hienoa merisavua. Rantaviiva alkaa muualla olemaan jo aika hyvin jäässä, niin varmaan merisavun kuvaamiseen Porkkala olisi aivan loistava. Ja vaikka ei meri niin paljon savuaisikaan, niin sieltä löytää aika varmasti jotain muutakin kuvattavaa.

Kun pääsin aamulla tuonne, niin jäätiin kuitenkin aika reilusti säämiehen lupaamista kunnon pakkasista. Oltiin pikemminkin netin sääpalvelun luvuissa, noin 10 pakkasasteessa. Merisavua oli vain nimeksi. Vähän aikaa auringonnousun jälkeen. Meni siltä osin suunnitelmat mönkään, vaikka muuten oli ihan kiva viettää tuolla rauhallinen eilinen aamu. Pitää vielä seurata sääennusteita, josko tälle alkutalvelle osuisi jäätymisen alkuvaiheeseen sellaiset paukkupakkaset, että pääsisi kunnon merisavuja kuvaamaan.

Jokunen Porkkala-aiheinen kuva kuitenkin tallentui kortille, kuten em. Suomi-neitoa hieman muistuttava kuurainen neulashahmo. Lisäisin niitä kuvapankkiin hakusanalla Porkkala

Ei kommentteja: