sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Revontulikuvaus-harjoitelmia

Revontulivyö. Kuva: Henrik Kettunen(klikkaa kuvaa, niin saat sen auki isompana)

Piti lapinreissullani parina iltana kokeilla tätä niin monien konkari-kuvaajien toimesta aika kuvattua, mutta aina yhtä kiehtovaa aihetta, revontulikuvausta. Yksi perinteisempi, revontulivyö. Ja yksi ei niin perinteinen - ainakaan naamakuvana. En ole aiemmin kuvannut revontulia. Reposten osalta mikä tahansa kuva loimusta on minulle hyvä saavutus, vaikkakin varpaani vaati saunasulatuksen reissun päätteeksi. Huonossa eristyksessä reilun 2 tunnin paikoillaan seisoskelu 26 asteen pakkasessa alkoi jo vähän tuntumaan. Panoraman teko on myös minulle uus juttu, siksi vähän niin ja näin. Vois olla teknisesti paremminkin tehty. Saattoi joku tähti päätyä pariinkin kertaan tonne, ja joku vallan jäädä pois. Harjoitelmia siis. Revontulimaisema yhdistin photoshopissa perspektiivikorjailujen jälkeen kolmesta 16-35 (16mm:sellä) peräjälkeen rinnakkain otetusta kuvasta. Revontulinaama on sen sijaan rajaamaton 16 millisen näkymä. Ja taas perspektiivit venyy ja paukkuu.

Vaarallisen näköinen Aurora Borealis -hahmo. Kuva: Henrik KettunenKamerassa laitoin päälle normaalin kohinanpoiston, taisi siellä olla päällä C. Fn II osiossa toiminto 1, eli "Pitkän valot. kohinanpoisto". Se lisää kamerassa kuvien prosessointiaikaa huomattavasti, ennen kuin puskuri taas on tyhjä ja kamera toimintakunnossa. Käytin myös C. Fn III: osion peilin lukitusta. Kamera jalustalla objektiivin tarkennus manuaalille ja äärettömän pisteeseen laitettuna. Ja kamera luonnollisesti laukaistaan lankalaukaisijalla. Ensimmäisestä painalluksesta peilin nousee ylös, ja toisesta suljin säpsähtää. Jos peilin lukitus ei olisi käytössä, saattaa ruutu tärähtää, varsinkin kun minullakin on käytössä niin hutera jalusta.

Itsekseni vain hahmottelen sitä, että minkälaisia otoksia sitä voisi teoriassa saada jos vaikka sattuisi vähän paremman purkauksen aikaan, jolloin ylemmät kerrokset loimuaisi punaisena. Silloin tuolla revontulinaamalla olisi vaikka voinut olla hehkuvan punaiset silmäkuopat, tai lipevä kieli. Ei revontulikuvauksenkaan tarvitse olla niihin vakavaa, etteikö vähän huumoriakin mahtuisi joukkoon.

Jos asuisin jossain pohjoisempana, niin tämä olisi varmaan yksi suosikki-kuvausaiheistani. Äärettömyyden edessä asiat saa laajemmassa tarkastelussa jotenkin ehkä oikeammat mittasuhteet. Galaksit ja avaruus iso ja ajaton - ihminen pieni, ja ilmiönä läsnä maapallolla todennäköisesti huomattavasti lyhyemmän ajan kuin ko. magneettinen valoilmiö.

Nämä kaksi kuvaa on kuvattu Muoniossa 24-25.3.2009. Muuta aiempaa Cartinassa olevaa revontuli-tarjontaa löytyy tästä.

Reissulta palattuani piti vähän kaivella revontulitietoutta. Törmäsin Luhdan Jopin juttuun, mistä toki muistui mieleen hänen sykähdyttävän hieno esityksensä revontulista Vuoden Luontokuva-gaalassa pari vuotta sitten.

ps. Sanovat että parasta revontuliaikaa on lokakuun ja maaliskuun välillä, ollen huipussaan tyypillisimmin sydäntalven parhailla pakkasille, eli tammi-helmikuussa. Aurinkotuulien hiukkapurkaukset, jotka aiheuttavat revontulia, sanotaan yleisemmin menevän kymmenen vuoden sykeleissä, ja että just nyt eletään hyvin hiljaista aikaa. Nyt maaliskuun lopussa eletään kait tämän kuvaussesongin ihan viimeisiä päiviä. Ensi lokakuussa voi taas alkaa hioa uusia suunnitelmia revontulikuvaus-harjoitelmien jatkamiseksi.

ps2. Piti vielä kokeilla, että miltä yksi revontulikuva näyttää 24 tuumaisen (1960*1200 px) näytön taustakuvana. Siitä tuli tällainen.

1 kommentti:

Johannes Sipponen kirjoitti...

Revontulet on kyllä kivoja ja mielenkiintoisia kuvauskohteita. Harmi vain, että niitä ei tällä hetkellä kauheasti ole täällä Rovaniemelläkään näkynyt, kun auringonpilkkuminimi jatkuu ilmeisesti edelleen. Tämän talven ainoat revontulikuvat otin Pohjois-Norjassa pikaisesti majoituksen pihalta. Ehkä tulevina vuosina pääsee taas reposiakin kuvaamaan vähän enemmän, toivottavasti.

Ps. Ihan mukavia revontulikuvia. Ilmeisesti tuo kaari oli melko paikallaan, kun monen valotuksen panoraama on onnistunut noin hyvin.