perjantai 27. maaliskuuta 2009

RM-kuvat 3:ssa hintaluokassa - halvimmat kuvat blogeihin ilmaiseksi!

Eilen otimme kuvapankissa RM kuvien hintaluokat käyttöön. Ajatuksena on siis että jatkossa kuvat olisi tarkoituksenmukaisemmin hinnoiteltu, ei niin ihmeellinen kuva, tavanomainen aihe, tai teknisesti hieman puutteellinen halvemmalla. Valtaosa kuvista todennäköisesti keskihinnalla ja uniikit, todella harvinaiset ja muutenkin korkeatasoisimmat kuvat vähän korkeammalla hinnalla. Kauppatorilta lokista otettua snapshottia ei tarvitsisi myydä samaan hintaan kuin viikkojen piilokojukuvaamisen tai muuten suurella ponnistuksella aikaansaatua harvinaista huippuotosta. Tästä varmaan useimmat on yhtä mieltä. Sen sijaan mielepiteitä voi olla noihin hintoihin ja ehtoihin liittyen.

Lähtökohtaisesti mikään ei muutu itsestään. Kun kun lataa tuonne RM kuvaksi, niin se menee keskimmäiseen hintakategoriaan, ellei kuvaaja sitä siirrä kalliimpaan tai halvempaan. Halvimmassa kategoriassa kuva on jo varsin halpa. Saatamme vielä tehdä jotain täsmennyksiä noihin hintoihin. Yksi merkittävä ehto halvimmassa kategoriassa on se, että ei-kaupallisissa blogeissa 1 hintaluokan kuvia saisi käyttää ilmaiseksi, mikäli kuvaan liitetään lähteen maininta toimivan linkin kera. Tähän olemme päätyneet ihan sillä ajatuksella, että bloggaajat eivät ostele kuvia. Käyttävät omia, tai saattavat piittaamttomuuttaa tai tietämättömyyttään sortua tekijänoikeusrikkomuksiin.

Olennaista on tietenkin asian valvonta, että lähteet tulee oikein. Ainakaan omasta näkövinkkelistä sanoisin, että ei-kovin myyville (suuren kaupallisen arvon potentiaalin) kuvilla voi kuitenkin blogeissa olla oma paikkansa. Ja koska blogeissa ei liiku erityisempää rahaa, niin siksi lähdeviittaus toimivan linkin kera on sopiva korvaus. Alimman hintakategorian kuvia meillä tulisi jatkossa varmaankin olemaan suhteellisen vähän. Ennemminkin soisin että kuvapankkiin ladattaisiin uniikkeja ja korkeatasoisia kuvia kalliimpaan kategoriaan kuin toisin päin.

Näen tämä hyvänä saumana informoida olla bloggaajien kanssa ja informoida samalla tekijänoikeuksista. Eli yksi tavoite on siis myös saada huomiota sille, ettei kuvia saa käyttää vapaasti ellei ole toisin todettu. Kaikkiin kuvat on lähtökohtaisesti tekijänoikeudellisesti suojattu, ja kuvaa saa maksutta käyttää blogeissa vain jos tekijänoikeuden haltijaon tietyin ehdoin sen sallinut.

Jää nähtäväksi miten kuvaajat ja bloggaajat tulevat toimimaan. Itse olen ainakin siirtänyt jonkin verran omia kuviani halvimpaan hintaluokkaan. Blog-käyttö on toki epävarmaa. Joka tapauksessa markkinoilla on aika paljon sellaisia asiakkaita, joille keskimmäinenkin hintaluokka on liikaa, mikä puoltaa sitä että tarjontaa olisi ihan hyvä olla jonkin verran myös sille kohderyhmälle.

Yksi vaihtoehtoinen käytäntö voisi toki olla sekin, että blogikäytössä kuvalähteen linkkiin tulee osoite kuvaan omille sivuille, mikäli sellaiset löytyy. Tai jos sen saisi niin, että linkki olisi itse kuvassa. Et kuvaa klikkaamalla pääsis kuvalähteen luokse. Mahdollisuuksia on monia, ja nyt niitä vielä voi muotoilla. Linkki kuvassa voi olla selkeämpi ja helpompi toteuttaa kuin kuvalähteen liittäminen selkeästi kuvan yhteyteen. Toinen kysymys on kans se, että sallitaanko peilaus. Toistaiseksi se on mahdollista. Mutta jos peilaamisia tulee enemmän, ja vielä noihin vähän isompiin kuviin, niin homma voi pasisua niin että yhteyksiin tullee ongelmia.

Kommenttia?

Ei kommentteja: