tiistai 13. heinäkuuta 2010

Hyvä haukka- ja pöllövuosi


Kuluva vuosi on hyvä haukka- ja pöllövuosi. Monissa vanhoissa pesissä on poikue, ja monta uutta pesää on löytynyt. Poikaset ovat pulleita ja virkeitä. Menestys johtuu runsaasta myyräkannasta. Tänä kesänä näin huuhkajankin, mikä oli ensimmäinen havaintoni kyseisestä linnusta Sallassa. Valitettavasti tilanne meni niin nopeasti ohi, etten ehtinyt kuvata sitä.

Maakotkilla sen sijaan menee heikosti, vaikka niillä on kyllin syötävää. Ehkä metsien käsittely on muuttanut niiden pesimisympäristöjä. Tai ehkä ne ovat häiriintyneet moottorikelkoista ja muista ihmisten menopeleistä. Tai sitten ne maakotkaparit, jotka ovat ruukanneet pesiä Sallassa, ovat ikääntyneet.

Luonnossa on paljon syitä ja seurauksia, jotka avautuvat ainoastaan tarkkailemalla ja muistiinpanoja tekemällä. Hyvää kotkavuotta odotellessa olen hyvilläni tästä haukka- ja pöllövuodestakin.


2 kommenttia:

Henrik Kettunen kirjoitti...

Lomareissullani Ruotsissa, Abisko kansallispuistossa bongasin piekanan pesän 3 metriä polun vierestä. Se oli noin 5 metriä korkean joen penkan kalliohyllyllä kuitenkin varsin näkymättömissä, mutta hyllyn päällä kulki yleinen luontopolku. Noin 50 metriä sivusta pesään ja poikasiin oli suora näköyhteys. Paljain silmin poikasia ei hyllystä erottanut. Hyvän kuvan saamiseen olisi tarvittu kunnon tötteröt. Paikallisessa luontokeskuksessa pesinnästä ei ollut tietoa. Olivat kuulemma kerran kuitenkin nähneet piekanan siellä main, ja hieman aavistelleet asiaa.

Pesän kaksi poikasta olivat jo varsin isoja. Luontokeskuksesta kerrottiin, että ainakin Ruotsin lapissa piekanaa on tällä hetkellä suhteellisen runsaasti. Mutkan kautta kuulin, että Suomen puolella piekanasta ei voi sanoa ihan samaa.

Eko kirjoitti...

Nuista Pöllöistä mulla on havaintoja ainuasthaan 'piha-pöntösä' usseina vuosina pesihneestä Helemipöllöstä. Tänä vuona Äiskä-Pöllölä oli kaksi terhakkaa poikasta. Toinen pojista varttui lentokykyseksi aikasemmin - taisi olla melekein pariviikkoa lenthoon lähön väliä!
Mulla on Blogisa muutama kuva näistä 'vesseleistä'. Yhen kerran satuin paikale ko' Äiskä toi myyrää keskelä päivää.
Muutamina vuosina pöntösä ei oo ollu asukhaita. Kolome poikasta on suurin määrä minkä olen Bongannu.
On sitä ollu 'perheelä' huonojaki vuosia. Errään kerran pönttöä siivotesa löytyi kuollut poikanen - aivan palihhaala luurangala.
Nuo Kanahaukan pesät on melekosen vähisä tuola erämaa palstala. Yksi pesä tuotti lenthoon usseina vuosina poikasia. Sitten se loppu ko' 'Kanan-Lento'. Taisivat mettämiehet olla asiala!? Viimeinen havainto oli että joku oli kiivenny puuhun ja potkinu koko kommeuen alas.
Että tämmöstä täälä Susirajala erämaisa - sopuisaa.
Hyvin alakanu Kalasääksen pesintä katkesi erräänä kevväänä ko' lumi ja lopuksi kevät-myrsky toi pesän alas. Pesä oli sen'verran korkian petäjän latvasa ettei sen tukemiseksi ollu lähtijjää...!
Viiminen havainto Sääksestä sielä revviirilä oli yksinäisen Kalasääksen kaartelu...!