sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Googlen kuvahaussa TinEye-tyyppinen haku


Google on lisännyt images-puolelle TinEye-tyyppisen haun. Kun olet Googlen kuvahaun puolella ja jos hakusarakkeen perässä näkyy kamera-ikoni, niin tiedät että ominaisuus on käytössäsi. Ovat näinä päivinä lisäämässä / lisänneet eri maissa tämän toiminnon hakukoneisiin. Vissiin toi riippuu vähän myös koneen hakukoneen asetuksista. Eilen läppärillä kun katsoin niin näkyi, mutta ei pöytäkoneeltani.

Sarakkeeseen voi lisätä oman kuvansa osoitteen, ja Google näyttää mistä kaikkialta netistä kuvasi tai sitä muistuttava kuva löytyy. Laitoin ottamani Suomen Lippu-kuvan kokeeksi tuohon. Tulos oli tämä. Yllättävän monesta blogista kuvani löytyikin. Jopa eräs bloggaava ministerikin näytti lainanneen kuvani. Kuvavarkaat on taas astetta helpommin jäljitettävissä. Kiitos Google tästä ominaisuudesta.

Aiheeseen liittyvä esittelyvideo: http://www.youtube.com/watch?v=t99BfDnBZcI

Itse luulisin, että jollain Finnfotolla voisi olla hyvä sauma ottaa näihin tekijänoikeus vs kuvavarkaus asioihin kantaa, vähän niin kuin ovat kampanjoineen reilumpien kuvakisasääntöjen puolesta. Tekijänoikeuksien puolesta pitää toimia. Henkilökohtaisesti vastustan vesileimoja, jotka verhoavat ja rumentavat kuvaa. Jätän omien kuvien osalta vesileimat laittamatta. Mielestäni bloggaajien, kotisivunikkareiden ym kuvankäyttäjien pitäisi pikemminkin tiedostaa ja kunnioittaa tekijänoikeuksia. Vai pitääkö alkaa järjestää lutkamarsseja kuvaoikeuksien puolesta -vesileimattomien kuvien puolesta. Vesileimaton kuva ei tarkoita sitä että kuvan saa varastaa, tai tehdä sille jotain vielä julmempaa.

ps. Vielä kun kuvavaras-bloggaajien laskutusosoitteet ja yhteystiedot olisi helposti löydettävissä...

1 kommentti:

Ann-Kristina Al-Zalimi kirjoitti...

Kävin myös omia kuviani läpi ja löydöksiä tuli aika monta: 17 kappaletta. Blogeja, kaupallisia sivustoja ja jne.
Ihmisten blogeja lukiessa ihmettelee miks tuokin kuva oli pitänyt esittää omana. Hyvien tapojen mukaista on tavallisten bloggaajienkin laittaa kuvan perään linkki tai osoite mistä se on löydetty. Ts. blogata linkki tai löydösblogina - vaikka siinä kuvassa ei olekaan vesileimaa...
Tavallisten tallaajien päiväkirja merkintöihin suhtaudun kuitenkin olankohautuksella. Vaikka en pidä niidenkään kuvarosvouksia missään tapauksessa hyväksyttävinä. Toisen valokuvia, teoksia ja musiikkia tms. kun ei voi, eikä saa esittää omissa nimissään. Julkisuudenhenkilöiden ja kaupallisten verkkosivujen markkinointikäyttöä valokuvia suojaavat tekijänoikeudet, joista ei pääse yli eikä ympäri.