tiistai 8. kesäkuuta 2010

Huijarit yrittävät kiusata nyt myös suomalaisia valokuvaajia


Hääsuunnittelijana esittäytynyt henkilö halusi varata minua asiakkaansa tarpeisiin. Häiden piti olla juhannuksena Suomessa. Varausmaksun hän lupasi hoitaa pikapuolin. Sitten hän halusi maksaa varausmaksun matkashekillä. Sanoin, etten ymmärrä niistä mitään, mutta vissiin ovat ihan kelpoa valuuttaa.

Jokin aika sen jälkeen tuli viesti missä hän ilmoitti, että on laittanut vähän isomman summan, koska tarvitsee minua ohjaamaan maksun myös artistille. Tämä ratkaisu, koska tiedostonsiirrot rapakon yli on niin kalliita. Ymmärrän varmaan oli hänen perustelunsa tms.. Vastasin siihen jotain, etten noista oikein ymmärrä mitään mistään western union bankin toiminnasta tai muustakaan shekkitoiminnasta, ja että on niin kiirettä etten oikein osaa sanoa miten se onnistuu tai kuinka saan asiaa selvitetty. Tällöin sanoin vaimolle, ettei taida se juhannuksen tienoon hääkuvaus toteutua.

Hääsuunnittelija oli sitten laittanut UPS:lla shekit matkaan. Eilen UPS toi lähetyksen. 200 euron matkashekin sijaan tuli 4 kpl 500 euron matkashekit. Alkaa näyttämään selvältä tapaukselta. Eihän firmat voi ohjata mitään eteenpäin ilman laskuja, tositteita tms..

Minulla on aina ollut epäluuloja shekkejä kohtaan. Niiden saapumisen jälkeen Googlasin hääsuunnittelijan nimellä ja s-postilla. Sen perusteella löysin tällaisen sivuston, josta siis henkilö ja hänen s-postinsa löytyy.
http://www.photographersdirect.com/sellers/email_scammers.asp

Kysyin häneltä tänään ensisijaisesti tietoja hääparista, paikasta ja ajasta. Toisekseen ihmettelin että miten tämä ko. artisti liittyy häihin joihin minua on pyydetty kuvaajaksi. Tänään tiedusteluun en tietenkään saanut mitään vastausta hääparista, paikasta tai ajasta. Viestissä sanottiin, että maksu artistille on kiireinen koska tämä on esiintynyt tänään, ja akuutisti odottaa suoritusta. Kuinka yllättävää.

Jos minä tai joku muu kuvaaja on pirun kiireinen, niin eihän sitä aina välttämättä kerkiä miettimään maalaisjärjellä asioita loppuun. Sitä vain akuutisti hoitaa asioita pois. Huijareihin ei kuitenkaan kannata kompastua.

Uusi ilmiö ja vitsaus suomalaisille ammattikuvaajille. Varmaan kannattaa laittaa sanaa kiertämään, ettei kukaan viaton fotaaja turhaan menetä rahojaan yrittäessään maksaa katteettomilla shekeillä. Jos olisi laittanut rahoja eteenpäin olisin ainakin 1800 euroa köyhempi ja tyhmempi. En ole.

ps. Toisaalta ymmärrän myös, että jos joku kuvaaja on erehtynyt tällaiseen ansaan, ja menettänyt rahoja, niin ehkä ei halua tehdä tyhmyydestään numeroa.

-------------------

Täydentävää tietoa:

Eilen poliisista pyydettiin minua kääntymään pankin puoleen josko he voisivat siellä tutkia että onko tällä katetta / onko aito. Tänään näillä kysymyksillä marssin pankkiin ja kysyn että mikä olisi oikea tapa tällaisen saaneen kuvaajan menetellä, siis jos vahvasti epäilee jonkinlaista huijausta. Virkailija kävi konsultoimassa parempia asiantuntijoita, jotka osasivat heti kertoa että kyse on selkeistä väärennöksistä. Juuri näitä on "nyt todella paljon liikkeellä". Vähän isompi asia siis. Poliisin väärennösyksikkö tms.. on ilmeisesti ottanut asian tutkiakseen. Tämä on siis A) poliisiasia B) uutisjuttu ja C) tärkeä asia kuvaajille varoitettavaksi - vähän niin kuin toissapäivä olin asiaa vahvasti tulkitsevinani. Finnfoto on ilmeisesti työstämässä asiasta tiedotetta.

4 kommenttia:

Marko kirjoitti...

Yksi suosittu huijaus jenkeissä on ollut maksaa shekillä "vahingossa" liikaa ennakkoa, ja pyytää sitten kuvaajaa maksamaan ylimääräinen osuus takaisin. Shekkien lunastusaika kun on niin pitkä että moni saattaa ehtiä palauttamaan ylimääräistä summaa ihan oikeana rahana ennen kuin pankki ehtii ilmoittaa että shekki on katteeton...

Milan Kolarovic / MilanMedia kirjoitti...

Hyvä että otit asian esille ja veit sen myös "korkeammalle taholle" tutkittavaksi ja hutkittavaksi.. kun toissapäivänä juteltiin tuosta asiasta puhelimessa niin tuli ekana tunne että "eihän meillä Suomessa nyt tällaista voi olla", mutta niin vain kaikki "muoti-ilmiöt" tuntuvat rantautuvan tännekin :/

Kristina Nyholm kirjoitti...

Samaa mieltä! Ja sama oli reaktio mullakin...

Kukka kirjoitti...

Vaadin ennakkomaksua pankkisiirrolla, en hyväksynyt shekkejä. Sen jälkeen ei viestejä näkynyt, kyseessä siis lienee samainen huijari.