maanantai 14. maaliskuuta 2011

Salamakuvaus -niksi

spring clamp, 5/8 F attachment. Photo: Henrik Kettunen
Olin keikalla ravintolassa, siis kuvauskeikalla. Ravintolat on tunnetusti pimeitä, eikä siellä ole mitään korkeita tasaisia pintoja minne salaman voisi turvallisesti ja fiksusti laittaa. Tällainen salaman kiinnityksellä varustettu spring clamp on kyllä aika killeri, ja mahdollistaa salaman kiinnittämisen melkein mihin tahansa, usein ihan katonrajaan tuntumaan, kuten kyseiseen pylvääseen.

Ja jos ongelmana on liika kirkkaus, esim. ulkosalla, niin sama juttu paitsi triggereiden kanssa. Monesti kuvaamisessa olennaista on saada salamat oikeasta kuvakulmasta ja saada ne riittävän korkealta. Ihan aina ei salamoille voi jalustoja pystyttää. Ennestään minulla on ollut yksi sellainen gorillapod tms... Joskus laittanut salaman johonki kaiteeseen kiinni. Hyvin usein kuljettanut gorillapodia keikoilla mukana, ilman käyttöä. Tästä tuli kuitenkin heti sellainen fiilis, että tämä ei pelkästää saa olla kameralaukun vakiokalustoa, vaan että oikeasti tulee olemaan aktiivityökaluna.

Oranssi kalvo salaman päällä taas lämmittää valoa. Sopivasti tehoja säädettynä kuvat voisivat mennä tunnelmallisesta vallitsevasta valosta. Ihan aina ei salamakuvienkaan tartte olla liian tyypillisten amatöörimäisten salamakuvien näköisiä - eli kylmiä, kovia ja suoria. Ja jos salamaa pitää jossain tapahtumassakin käyttää, niin tällainen seinään tai kattoon kiinnitetty salama on paljon huomaamattomampi. Eikä siihen kukaan kompastu. Salaman rikkoutumisvaarakin on pienempi kuin huteraa jalustaa käytettäessä. Hintaa ko. kiinnityshärvelille kertyi veroineen just alle 80e. Suosittelen.

Ei kommentteja: