tiistai 24. kesäkuuta 2008

Hiitolanjoen järvilohi nousussa

Hiitolanjoelta kuuluu positiivisia uutisia. Suomessa oli mahdollisesti useamman vuosikymmenen tauko, ilman että järvilohi, ja ennenkaikken luonnonkannasta peräisin oleva järvilohi on kyennyt Suomessa lisääntymään. Nyt se aika on ohi. Luontainen järvilohikanta on palannut Suomen puoleiseen Hiitolanjokeen.

Hiitolanjoki saa alkunsa Suomen puolelta, ja laskee Laatokkaan. Venäjänpuoleisessa Hiitolanjoessa elää kuitenkin yksi Laatokan elinvoimaisimmista luontaisista järvilohikannoista, joka on siis alkujaan lisääntynyt varsin merkittävissä määrin myös Suomen puolella. Suomen ja Venäjän raja-aita vain oli aiemmin hyvin pitkän aikaa niin tiivis ja puuainesta täynnä, etteivät emokalat päässeet siitä läpi Suomen puolelle kutemaan. Järvi lohi olikin pitkään kadoksissa Suomen puolelta.

Suomen puolella perusongelmana on toki vesivoimatuotanto, kolme pienvoimalaitoista. Lohia tavataankin vain alimman padon alapuolelta. Joskin sieltä kalojen on pyydetty ja siirretty vaellusesteiden yläpuolelle (kuten kuvien tapauksessa). Myös alimman padon alapuolelle on kunnostettu lohille kutusoraikko, missä kutukaloja on syksyisin voinut seurata.

Reilu 10 vuotta sitten Suomessa oli jonkinlainen lohikalojen elvyttämisen buumi, jonka mainingeissa moni lohikalahanke sai alkunsa. Silloin alettiin myös Hiitolanjoen lohen palauttamisesta puhumaan. Hiitolanjoen tapauksessa asiassa ja teoissakin on päästy jo aika pitkälle. Siitä suuri kiitos kaikille Hiitolanjoki-asiaan myötävaikuttaneille tahoille.

Hiitolanjoen järvilohista voi katsoa lisää pe 27.6 Yle:n kamera kiertää ajankohtaisohjelmassa, sekä 4.7.

Lisäää Hiitolanjoki-asioista os. www.hiitolanjoki.fi

Oheiset kuvat on ottanut Veijo Vilska.ps. Hiitolanjoki-kuvia ei ainakaan vielä löydy Cartinan kuvapankista, mutta mahdollisesti jatkossa - ainakin jotain. Näitä kuvia jos haluaisi käyttää jossain, niin kannattaa ottaa yhteys Veijo Vilskaan.

ps2. Nyt ohjelma löytyy Areenasta
http://areena.yle.fi/toista?id=1344093

Ei kommentteja: