perjantai 6. helmikuuta 2009

Cartinan hinnat täsmentyivät - monilta osin laski - paikoin nousi

Cartinan aika karkea hintahaarukka on kyllä ollut jo pidempään tarpeessa saada täsmennystä. Nytten julkistettu hinnasto kertajulkaisuoikeudella myytävien kuvien osalta on yhdenlainen kompromissi. Ennen suoralataussysteemiä käyttöönottoa laajenamme tuohon rinnalle vielä yhden halvemman, ja yhden kallimman hintakategorian. Uniikimmat ja teknisesti paremmat kuvat voivat mennä kalliimpaan kategoriaan, siinä missä tavanomaisemmat kuvat halvempaan. Alkuun kaikki kuvat olisivat tähän keskihinnoittelun mukaisesti. Kun saadaan se hintakategoriasysteemi kuvapankkisysteemiin, niin kuvaajat voivat sitten itse sijoittaa kuvia vähän senkin mukaan mihin kokevat kuvan parhaiten sopivan.

Tämä ko. Cartinan keskihinnan muutokset aiempaan verrattuna on tarkoittanut sitä, että kuvat lehti- ja oppikirjakäytössä ovat aiemmasta aika paljonkin halventuneet. Muiden kilpailijoidemme hintapyynnöt noissa kategorioissa ovat yllättävän paljon laskeneet. Mainoskäytön hintoihin vuorostaan on tullut jonkin verran tarkistuksia ylöspäin. Kait se on parempi että myy astetta halvemmalla sitä mitä menisi määrällisesti enemmän, koska oppikirjakustantajat ostavat mielummin keskitetystä, sieltä mistä halvimmalla saa. Aiemmin aika korkeiden oppikirjakäytön hintojen takia meiltä on mennyt vain yksittäisiä kuvia. Sellaista, mitä halvemmilta toimittajilta ei ole löytynyt.

Oikeamman kokonaiskuvan Cartinan hinnoittelusta selviää toki vasta sitten kun saadaan se halvempi, ja se astetta kalliimpi kategoria esiin. Paremmalle ja uniikimmalle kuvalle parempi hinta, tavalliselle räpsylle paljon kuvatusta aiheesta vähän halvempi - kuvan mukainen hinta. Sillei olen ajatellut että hinnoittelu olisi reilua sekä kuvaajan että asiakkaan osalta. Oikea hinta on kuitenkin sellainen kuvakohtainen juttu. Jos on vain yksi hinta, niin se on jostakin aivan liikaa, ja toisesti kuvasta pilkkahintaa. Siksi haluan siirtyä kolmen hintakategorian käytäntöön.

Kiinnostava kuulla hinnoitteluun liittyviä mietteitä - varsinkin kun taantumapeikolla pelotellaan, ja monissa toimituksissa käy kovat leikkurit.

www.cartinafinland.fi/hinnasto.html

2 kommenttia:

Johannes Sipponen kirjoitti...

Tuollainen selkeä hinnasto on ehdottomasti hyvä juttu. Varmasti monelle kuva ostajalle on mieliksi, kun ei tarvitse erikseen kysellä hintaa kuvan käytölle, vaan sen näkee suoraan sivuilta. Tietenkin suoralataussysteemiin siirryttäessä tämä on myös pakollinen kehitys.

Myös kuvien luokittelu eri hintaluokkiin kuulostaa hyvältä ajatukselta. Hakuvaihtoehtoihinkin voisi sitten aikanaan lisätä ruksin eri hintaluokan kuville, jolloin kuvan hakija saisi helpommin haettua haluamansa kaltaisia kuvia.

Soili Jussila kirjoitti...

Samaa mieltä Johanneksen kans eli hinnaston uudistus paikallaan.