torstai 4. kesäkuuta 2009

Ohdakeperhosilla runsas vaellus menossa

Suomen ympäristökeskuksesta kerrotaan, että viime viikkoina Suomeen on vaeltanut poikkeuksellisen paljon ohdakeperhosia, jotka ovat alun perin lähtöisin Pohjois-Afrikasta. Ensimmäiset ohdakeperhoset havaittiin 21.─22.5., ja viikkoa myöhemmin lajia esiintyi jo yleisesti koko Etelä- ja Keski-Suomessa.

Ohdakeperhonen on meillä säännöllinen kesävieras, mutta se ei pysty talvehtimaan Suomessa. Etelästä vaeltaneet perhoset lisääntyvät maassamme kesän aikana. Voidaankin odottaa, että Suomessa syntyneitä ohdakeperhosia tavataan loppukesällä hyvin runsaasti.

Ohdakeperhosen massavaellus on huomattu laajalti eri puolilla Eurooppaa. Vaelluksen taustalla ovat viime talven runsaat sateet lajin talvehtimisalueella Pohjois-Afrikassa. Sateiden ansiosta perhostoukille riitti runsaasti ravintoa. Marokossa tavattiin helmikuussa erittäin paljon vastakuoriutuneita perhosia, joista suuri osa suuntasi kohti pohjoista. Huhtikuussa ohdakeperhosia tavattiin runsaslukuisina Espanjassa, pari viikkoa myöhemmin jo Ranskassa.

Voimakas vaelluskäyttäytyminen on ohdakeperhoselle tyypillistä. Vaellusten voimakkuus vaihtelee suuresti vuosien välillä ja esimerkiksi vuonna 2008 lajia havaittiin maassamme vain muutamia yksilöitä.

lähde: Suomen Ympäristökeskuksen tiedote

Kuvapankin tarjonta aiheesta: ohdakeperhonen

Ei kommentteja: