sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Tee-se-itse Hubble avaruuskuva

Tee-se-itse Hubble avaruuskuva.
Varoitus: Tämä on sitten sarjassamme ei ihan niin vakavasti otettavia juttuja. Asiaan. Aloitamme sillä että jätämme ikkunan riittäväksi pitkäksi aikaa pesemättä. Mieluiten ruudun pitää myös olla vanha ja naarmuinen. Lähtötilakuva pitää ehdottomasti ottaa mahdollisimman kauniina syys-sunnuntai-päivänä kun kova valo porottaa suoraan päin.


Seuraavaksi avamme kuvan kuvankäsittelyohjelmassa ja muutamme levelssissä tummuutta. Kuvan keskiharmaa vedetään hyvin tummaksi, minkä myötä kuva alkaa heti saamaan tähtitaivaan olemusta.

Kuvaa sävytetään vähän vihreämpään suuntaan. Kuvaan voi lisätä oman maun mukaan saturaatiota, tai käyttää kuvankäsittelyohjelman filttereitä antamaan kuvalle eloa.

Se, että missä määrin kuvan pyörittelyä haluaa jatkaa on makuasia. Itse tein kuvan tämä aiemman jälkeen lähinnä sen että tein layerin ja magic toolilla nappasin osan kuvan ylälaidasta ja muunsin sitä high key-tyyppiseen suuntaan. Tämä antoi mielestäni kuvalle vähän syvyysvaikutelmaa. Lisäksi pehmensin joitain kuvan osa-alueita. Ainoa asia mitä kloonailin kuvasta pois, oli toi yksi likapisaran valuma joka näkyi ylhäällä vasemmalla. Jossain määrin kuvattu ikkuna oli jopa hieman liiankin likainen.

Klikkaa, niin tämä aukeaa isompana.
Avaruuskuvani sain aikaiseksi vallan käymättä minkäänlaista astronauttikoulua, törsäämättä miljardeja avaruusohjelmaan ja -varusteluun. Oikeastaan toi kaikki syntyi vartissa ja niin ettei tarvinnut prosessin aikana kertaakaan nostaa takapuoltani työpöydän tuolilta. Ajatus lähti siitä kun yritin katsoa työpöytäni yli ikkunasta ulos, huonolla menestyksellä. Sanoisin että kuva syntyi aika minimaalisilla ponnistilla ja omalla painollaan. No olihan sunnuntai. Silloin voi levätä ja olla vähän vapaalla - lupa ajatella toisin. Kun katson tuotostani, niin tulee mieleen Pink Floydin "Cluster One"-kappale. Kuva voisi toimia kuvituskuvana moneen muuhunkin kuin likaisen ikkunan kuvittamiseen.

Jos taas haluaa hakea inspiraatiota ja perehtyä oikeisiin avaruusjuttuihin ja -kuviin, niin suosittelen perehtymistä osoitteeseen. hubblesite.org

Ps. Ja iltapäivän puolella, kun aurinko ei paista työhuoneeni ikkunaan, niin läpi näkee kuin siinä ei lasia olisikaan. Joskus vain kannattaa pidättäytyä liialta siivoamiselta.

1 kommentti:

Soili Jussila kirjoitti...

Heh! Nyt minäkin voin siirtää tuon ikkunoiden pesun, tiedä vaikka mikä taideteos siellä on syntymässä:-)