keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Jos ei kalakeittoa, niin ainakin sammakkosoppaa

kuva: Henrik KettunenMoniin Vantaanjoen sivuhaaroihin on istutettu taimenen pienpoikasia ajatuksella, että josko pärjäisivät siellä ja toimisivat poikastuotantoalueina. Hieman luonnontilaisemmissa puroissa voi suhteellisen pienelläkin alalla kasvaa yllättävänkin suuri määrä taimenen ns. jokipoikasia. Normaalisti ne lähtevät parin vuoden iässä ja reilun 15 sentin mittaisina merivaellukselle pulskistumaan.

Mitä useammassa purossa saadaan taimenen pienpoikaset viihtymään, niin sen parempi Vantaanjoen sekä merikalasaaliiden kannalta. Moniin pieniin puroihin nousee istutusten myötä merivaellukselta takaisin sellaisia 2-6 kiloisia taimenia. Pyrkivät istutus- tai synnyinpuroon kutemaan. Poikasistutuksilla yhdistettynä kutusoraikoiden kunnostusten kanssa voi hyvässä lykyssä saada luontainen taimenen kotiutettua.

Ennen sotia taimen on näissä puroissa vielä suhteellisen tavallinen asukki. Sitten ne hyvin suurilta osin katosivat, tai vähintäänkin heikentyivät merkittävästi. Nytten kun satunnaiset päästöt ovat ainakin keskimäärin vähentyneet, on taimenen kotiuttaminen moniin puroihin periaatteessa mahdollista. Taimen on luokiteltu uhanalaiseksi, ja sillä on monenlaisia uhkia ja vihollisia, ja aivan liian vähän suojelijoita.

Lienee melko selvää, ettei ainakaan ko. 9.12.2009 kuvatussa purossa ole pian enää mitään suurempaa elämää. Näin talven kynnyksellä, kun puron pitäisi pikemminkin olla saamassa jääkantta, niin virtavesiluonnon asukit eivät ehkä tykkää saada kuumaa kaukolämpövettä niskaansa. Kuvan purossa näkyi vielä tänään monenlaista liikettä. Osin olivat varsin huonokuntoisia sammakoita. Kaloista en saanut varmaa havaintoa. Niitäkin saattoi olla.

Lisätietoa puroluonnon ja taimenkantojen eteen tehtävästä työstä os. www.virtavesi.com

Ei kommentteja: