tiistai 13. huhtikuuta 2010

Revontulia ja jäätyneitä varpaitaAuringon aktiivisuus on alkanut nousemaan pitkään jatkuneen minimin jälkeen. Tämä tietää enemmän ja komeampia revontulia seuraavan muutaman vuoden aikana. Viimeksi aurinko oli aktiivisimmillaan 2001-2002. Nyt ennustetaan, että uusi maksimi saatetaan saavuttaa jo parissa vuodessa, mikä olisi vähän normaalia 12 vuoden sykliä nopeammin. Katsotaan miten käy, mutta joka tapauksessa aktiivisuus on selvässä nousussa. Viime vuonna aurinko oli 71 % päivistä ilman auringonpilkkuja, kun tänä vuonna vain 7 % on ollut pilkuttomia. Viime aikoina olisikin ollut tarjolla varsin komeita revontuliöitä, mutta ainakin Rovaniemellä taivas on pysytellyt tiukasti pilvessä aktiivisimpina öinä.

Maaliskuun puolivälin tienoilla vietin työkiireistä johtuen talven ainoan revontulikuvausillan. Alkuillasta lähdin kuvaamaan asiakkaalle juuri valmistuneen vuokramökin sisätiloja ja ajattelin samalla katsoa, jos myöhemmin illalla näkyisi revontulia. Sisäkuvaukset hoidettuani huomasin, että heikot revontulet näkyivät jo horisontin yläpuolella. Niinpä suuntasin läheiselle suolle, josta aukeaa näkymä pohjoistaivaalle ilman ylimääräistä valosaastetta. Hetken aikaa suolla oltuani osui myös työkaveri kameroineen sattumalta samalle paikalle. Muutaman tunnin kuvailimme revontulia, jotka eivät lupaavasta alustaan huolimatta yltyneet kuitenkaan kovin voimakkaiksi. Pakkanen sen sijaan laski illan aikana -30°C:een ja muutaman tunnin suolla oleskelu sai paikat jäähän. Välillä piti juosta itsensä umpihangessa lämpimäksi ja yritin pitää saappaita mahdollisimman paljon lumen alla, sillä olin unohtanut villasukat kotiin, koska lähdin alunperin tekemään sisäkuvausta. Lämpösaappaista huolimatta jalkoja paleli lopulta niin paljon, että oli pakko luovuttaa ja lähteä ajamaan kotiin. Kotiin päästyä varpaat alkoivat pikkuhiljaa lämpenemään ja samalla turpoamaan. Olivat näköjään paleltuneet ihan kunnolla. Illan saaliiksi tuli kuitenkin jokunen revontulikuva ja olipa revontulissa mukana myös ripaus punaista väriä, mitä en olekaan aikoihin nähnyt.

Nyt pohjoisen yöt alkavat valaistua niin nopeasti, että kohta on tämän talven revontulikausi ohi. Palataan aiheeseen siis viimeistään ensi syksynä.

Kotisivuiltani löytyy muutama lisäkuva tuon illan revontulista

1 kommentti:

Antti Kettunen kirjoitti...

Kannatti nähdä vaiva.