lauantai 20. joulukuuta 2008

Kuvaliikkeiden tulostuslaitteet ja virustorjunta?

Vaimoni halusi kiireellä printtauttaa muutamat kuvat paikallisessa valokuvaliikkeessä. Heitin sille muutamat kuvat osin fiksattuina osin vähän raaempina korkkaamattomalla usb-tikulla. Se vei ne paikallisen liikkeeseen. Muutamia se halusi vähän isompina ja toisilla säädöillä. Sain usb-tikun takaisin, ja iskin sen koneeseen. Heti tuli F-securilta hälyytys että ulkoisella asemalla, siis usb-tikulla on virus, jota se ei pystynyt poistamaan. Taatana. Nyt ruksutan s-postiohjelmalla että mikä on kannettavan virustilanne ja manaan sitä että ylipäätään piti päästää vaimo tällä tavalla "käymään vieraissa" - ja et miks virustorjunta ei saanut poistetta. Pitäis toimittaa kuvat tutun turvallisesti netin kautta, ja kiertää paikalliset valokuvaliikkeet kaukaa.

Mitenkäs noi laitteet sitten tulostuslaitteiden torjunnat toimiikaan. Vai onks ne jonkin sortin viruspesäkkeitä, vai mistä tossa oli kyse. Ainakin yhteen liikkeeseen kerran olin viemässä cf-korttia kuvan kanssa. Jolloin se printtauskapistus ei lukenut sitä. Piti lukea suoraan valokuvaliikkeen varsinaisella koneella. Silloin myyjä sanoi että heitä on ehdottomasti kielletty tekemästä sitä, koska firman kirjanpitokin taisi olla samalla koneella.

Et uskaltaako tuollaisia printtauskapistuksia edes ääritapauksessa käyttää muuta kuin kumihanskoilla ja kertakäyttöisillä rompuilla, jotka hävittää heti sen jälkeen kun kuvat on ladattu valokuvaliikkeen pöpöpesäkkeeseen.

ps. Lopulta sain pöpöt desifioitua, mut saakeli sentään. Suututtaa. Luulis et tuollaisten laitteiden valmistajilla / palvelutarjoajilla on joku vastuu. Käyhän noissa koneissa "vieraissa" aika monet perheenisät ja -äidit cf-kortteineen ja tökkimistikkuineen.

4 kommenttia:

Antti Kettunen kirjoitti...

Ikävä tapaus. Tietokonevirukset ovat piruksia. Mutta ne ovat tätä päivää.

Henrik Kettunen kirjoitti...

Jeps. En voisi kuvitellakaan että työskentelisin suojaamattomilla koneilla. Eikä minulle siis tullut kuin kiireen keskelle ylimääräistä tietoturva-selvitystä ja pari tuskanhikeä, kun ohjelma ilmoitti että on virus jota ei siltä istumalta kuitenkaan saanut pois. Sain sen sieltä lopulta nyppästyä.

Just koska on tätä päivään niin luulisi että tuollainen kaupallinen tulostussysteemi joka siis oletettavasti on nettiin kytketty, luulisin, että siinäkin olisi asianmukaiset suojaukset. Muutenhan se on joillekin muille vähän niin kuin kirurgi iskis hanskattomasti pöpöset kädet suoraan sisukaluihin - aika varmalla lopputuloksella.

Opetus oli kait se, että tietoturva-asioihin suhtaudutaan edelleen jossain liian leväperäisesti. Osaanpahan itsekin tästä eteenpäin varoa noita printtauskapistuksia, ja tilaan satavarmasti jatkossa vain netin kautta.

Pekka kirjoitti...

Joo, näin se on. Kaikissa laitteissa, missä on jonkinasteinen muisti/muistiyksikkö ja käsittelevä ohjelmisto, on vaarana virustartunta.
Nuo valokuvaliikkeiden koneet taitavat vastaanottaa millaisia muistivälineitä tahansa, joita asiakkaat tuovat. Ja nehän ovat voineet olla kiinni muussakin, kuin pelkästään kamerassa, joka sekin on voinut olla kiinni tietokoneessa, jossa on ollut viruksia.
Miten sitä ennen sanotttiinkaan, pese kädet, tai jotain sellaista.
No, ei muistitikkuja tai -kortteja oikein pestä voi, mutta kait niihin voi jokinlaisen virustarkistuksen tehdä. Tosin, mistäs sen aina tietää ennakolta, varsinkin, kun on noita viruksen torjuntaohjelmiakin kaikenlaisia, osa toimii hyvin, osa vain välttävästi. Ja viruksia on monenlaisia, niin ihmisissä kuin myös tietokoneissa ja aina ei löydy lääkettä.

hall kirjoitti...

Minä olen juuri siellä ketjun toisessa päässä, eli kaikki otetaan mitä tuodaan... virusturvat ovat kunnossa ja useinkin juuri asiakkaan media herjaa virusta/troijalaista yrittävän omalle koneelle... että tänä päivänä tuo kai kuuluu hintaan... valitettavasti