maanantai 11. elokuuta 2008

Merikotkia Flatangerissa

Flatanger, merikotkien paratiisi
Elokuun alku meni Ole Martinin Dahlen reviirillä Norjassa seuraten kahdeksan eri merikotkaparin elämää Flatangerissa vuonojen lomassa. Seuranani oli tällä kertaa valokuvaaja Kai Jensen Norjasta sekä valokuvaaja, toimitusjohtaja Staffan Widstrand Wild Wonders of Europe -järjestöstä.

Tapahtumia riitti kaikille päiville riittävästi: Eräänä iltapäivänä venematkalla merikotkan reviirille kahden merikotkan välinen taistelu ilmassa yllätti meidät täysin. Ole Martin ajoi venettä vielä hyvässä plaanissa kun tappelu alkoi ja me yritimme kuvata liikkuvasta veneestä sen kun kerkesimme ja Ole hidasti veneen vauhtia. Vene hyppi ja pomppi ja meidän teleobjektiivimme samoin. Kuvia tuli, mutta kaikki ruudut epätarkkoja ja kotkat amputoituja - kaikilla meillä. Naaras merikotka otti pahemman kerran siipeensä tilanteessa ja menetti sulkiaan, mutta ei loukkaantunut pahemmin ja oli saalistamassa jo seuraavana päivänä.


Taivaalta katse mereen:Kaikki oli kuvaamiseen kohdallaan aamuisin; aurinko nousi idästä, kotkat olivat paikalla ja tulivat saalistamaan, tuuli oli mantereelta ja valo oli kohdallaan. Iltapäivisin tilanne oli toinen; tuuli edelleen mantereelta, aurinko laski länteen, kotkat paikalla ja saaliilla, mutta…Kotka saalistaa aina vastatuuleen päästäkseen iskun jälkeen ilmaan kastelematta siipiään ja se tarkoitti, että lintu tulee aurinko pyrstössä ja nokka varjossa, joten valon ja varjojen kanssa tuli vaikeuksia. Myös oli huomioitava, että ei valota puhki merikotkan upeaa valkoista pyrstöä. Haasteita riitti, mutta viimeisenä iltana oli lähes tyyntä ja saatiin komea auringonlasku ja hyviä silhuettikuvia. Muita näkemiämme eläimiä olivat hylkeet ja pyöriäiset, jotka leikittelivät viimeisenä iltana auringonlaskun valoissa.


Staffan kertoili kuvauksien välissä mielenkiintoisia asioita Euroopan villin luonnon tilasta ja isosta luontoprojektista Wild Wonders of Europe. Projektissa on mukana 50 valokuvaajaa mukana eri Euroopan valtioista ja Suomesta on mukana: Lassi Rautiainen, Jari Peltomäki sekä Markus Varesvuo. Projekti alkoi toukokuussa 2008 ja päättyy elokuussa 2009, jonka jälkeen saamme nähdä eri puolilla Eurooppaa kuvattuja luontokuvia runsaasti. Kannattaa käydä tutustumassa projektiin sivuilla http://www.wild-wonders.com/. Projekti on herättänyt kovasti mielenkiintoa ympäri Eurooppaa ja tällä kertaa oli Norjan television kuvausryhmä toimittajineenkin paikalla seuraamassa kuvaamistamme.

Karhuja on Suomessa noin 1000 yksilöä ja Euroopassa taitanee olla yhteensä jo 14.000 yksilöä. Tämä on kuvattu Lassi Rautiaisen kojulla Kuikan kämpällä.

2 kommenttia:

Jussi Sihvo kirjoitti...

Mukava tarina, ja tuota ekaa kuvaa kotkosta jää tuijottamaan..hieno siluetti!
Mukava ois lähteä vastaavanlaisille reissuille kun olisi aikaa rahnaa ja aikaa ;D

Tarmo Syväpuro kirjoitti...

Lomillahan sitä näitä pitempiä kuvausjuttuja tehdään ja valitettavasti kaikki liikenevä rahnakin taitaa upota näihin. Hauskaa näillä matkoilla on ja näkee luontoa parhaimmillaan. Haittapuoli tietenkin on, että nukkuminen on ihan mitä sattuu ja viikon kuvaamisen jälkeen on kypsää kauraa.