perjantai 29. elokuuta 2008

WANTED - lettorikko

"Lettorikko (Saxifraga hirculus) on monelle tuntematon laji, vaikka se kukkiessaan muodostaa lettosoille kauniita kirkkaankeltaisia kukkamattoja. .. Lettorikko on hävinnyt laajoilta alueilta Keski- ja Pohjois-Euroopasta: kohtalaisen runsaana se esiintyy ennä Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa. Suomessa lajia on kasvanut koko maassa, mutta suurin osa Etelä- ja Keski-Suomen kasvupaikoista on tuhoutunut. .. Metsähallitus kartoittaa lettorikkoesiintymiä ja havaintoja lajista toivotaan." Enemmän tietoja löytyy luontoon.fi uutissivulta.

Asun tällä hetkellä Syötteellä, vaarametsien ja rinnesoiden maassa. Ja olen sekä kasvi- että valokuvaushullu. Selvä asia: Ei kun hieman kartta-aineistoa tutkimaan, kamera ja eväät reppuun, kumisaappaat jalkaan ja menoksi! Lettorikko kasvaa, niin kuin sen nimi jo paljastaa, lettosoilla (lettokuvia). Letto on runsasravinteinen suotyyppi, jossa esiintyy paljon harvinaisia laijeja.
Letto rinnesuona

Kävin elokuun aikana muutamia hienoja lettosoita läpi. Kaikenlaisia lajeja löytyivät: lettoväkäsammal, lettovilla, tähtisara, … Olen ryöminyt soita pitkin, saanut paljon sammal- ja muita lajikuvia. Lettorikkoa en kyllä nähnyt missään. En tiedä, olenko ollut vain liian sokea vai onko kylmä, sateinen kesä estänyt sen kukintaa. Jossain se kyllä täällä on, ja vieläkin vapaalla jalalla!

Huomasin, ettei Cartinassa vielä olekaan lettorikko-kuvia. Eli jos sinulla on tietoja kasvin esiintymisestä, niin ei kun koordinaatit Metsähallituksen erikoissuunnittelijalle ja kuvan Cartinaan!

Suurinta osan tämän kesän kuvistani en vielä ehtinyt käsitellä, mutta joskus …

Ei kommentteja: