tiistai 5. elokuuta 2008

Valaisevat yöpilvet - siis tällaisia...

valaiseva yöpilvi. kuva:Henrik KettunenEn ole mikään erityinen taivaan tarkkailija. Tähtikuviotkin on heikosti mun hyppysissä. Joskus vuosi pari sitten opin tietämään, että on sellaisia kuin helmiäispilviä, joskaan niitä ei taida pahemmin näkyä täällä etelässä. Viikko sitten tuli taas aamun pikkutunneilla fillarilla kotia kohti, kun katsoin että on pirun hienot vaaleat pilvet. Eivät kyllä tainneet olla helmiäispilviä. Vaikka olisin kameran saanut toimistolta, niin jalusta oli kotona. Piti unohtaa kuvaaminen sillä kerralla. Pieni selvittely paljasti minulle kyseessä olevan ns. valaiseva yöpilvi. Ei mikään ihan kaikkein tavanomaisin ilmiö.

Ja jos tutkailuni ei mennyt ihan vikaan, niin noi on ilmakehän korkeimmat pilvet. Siellä saattaa puhaltaa kevyt tuuli, 100m/s ja olla -100 astetta pakkasta. Noiden pilvien muodostuminen on hieman epäselvää. Liittyykö ne tulivuorten purkauksiin, ilmeisesti. Joidenkin teorioiden mukaan myös ilmastonmuutokseen, tai kantorakettien lähettämisiin. Osin ainesosat koostuvat ilmakehään hajonneista meteoreista. Paljon tähdenlentoja-->paljon valaisevia yöpilviä? Ihan mikään jokapäiväinen juttu noi ei kuitenkaan ole.

Joltain sivulta luin, että valaisevia yöpilviä pitäisi esiintyä myös eteläisellä pallonpuoliskon vastaavilla alueilla, vastaavissa kuin missä olemme täällä pohjoispuolella. Eteläisen pallon yöpilvien esiintymisalue vain on pääasiassa merta, ja Etelämannerta ympäröivän meren pingviinit eivät kuulemma ole kovin innokkaita havaintoraporttien kirjoittajia.

Paria päivää myöhemmin olin samalla tavalla taas joskus 02.30 tai jotain polkemassa kotiin, ja kaiken lisäksi kameravehkeiden kera. Puolen minuutin valotuksilla tuli sitten tällainen dokumenttiräpsy.

Kesäyön oluen voimalla kukkuilijat olivat ongella siinä mun vierellä. Yöonginta on myös minulle uusi ilmiö, joskaan en kysynyt siitä mitään. Kala kyllä tuntui molskivan pinnassa, joskaan ei ollenkaan tarttunut koukkuun. Vasta reilun 5 minuutin kuluttua kehtasivat kuitenkin kysyä minulta, että mitä oikein kuvaan. Sanoin että noita valaisevia yöpilviä. Ovat noin 80 kilometrin korkeudella, valaisin. Ai samalla korkeudella kun missä lentokoneet lentää, kysyttiin minulta pikkupoikamaisesti - joskin ehkä parin promillen kaljahuurussa. Sanoin, että "kyllä nämä on melkein 10 kertaa korkeammalla". No onks noi avaruutta vai vielä ilmakehää, sain koukkuna takaisin. Jotain epämääräistä mongersin siihen, rajoilla ollaan tms...

Valaisevista yöpilvistä lisää ja tarkempaa infoa esim. wikipediasta.

Ursan sivuilta löytyy jopa yöpilvien havainto-opas, joka sisältää osion missä jopa opastetaan yöpilvien kuvaamiseen.

Cartinan sivuilta valaisevat yöpilvet tästä.

ps. Että jos auringonpimennyksen ajan olin tiukasti sisätiloissa kuvaamassa hääpotrettia, niin sain sitäedellis-yönä kompensoitua asian vähän toisenlaisella taivaan ilmiöllä.

Ei kommentteja: