tiistai 20. tammikuuta 2009

Säästämällä postimerkkisi voit pelastaa albatrosseja

Stamps. Photo: Henrik KettunenRSPB (The Royal Society for the Protection of Birds) Englanti on käynnistänyt keräyksen albatrossien suojelemiseksi, ja vastaanottavat mielellään heille lähetettyjä postimerkkejä, myyden ne eteenpäin keräilijöille ympäri maailmaa. Tuotto tullaan ohjaamaan albatrossien pelastusoperaatioon. Tarkemmin sanottuna kalastusvälineisiin, jotka säästäisivät mahdollisimman monen albatrossin hengen.

Merkit voi postittaa ao. osoitteeseen omalla kustannuksellaan:

RSPB Stamps
PO BOX 6198
Leighton Buzzard
Bedfordshire
LU7 9XT
ENGLAND

- niitä ei tarvitse höyryttää irti, postimerkit voi leikata kuoresta jättämällä hieman sitä merkin ympärille
- kuoreen vain merkit, siten että mahdolliset Yhdistyneiden Kuningaskuntien (United Kingdom) merkit olisivat erillään muun maailman merkeistä (viimemainituista saavat paremman kilohinnan, ja saavat olla sekaisin).

http://www.rspb.org.uk/supporting/campaigns/albatross/support.asp--

Sivukommentti:

Vuoden 2008 Luontokuvagaalassa albatrosseista esitelmöinyt Tui De Roy kertoi jotain siihen tyyliin, että yksi kookkaiden ja kömpelöiden albatrossien suurimmista vaaroista on kalastusalusten vaijerit. Kun yksi albatrossi jää palaamatta saalistusmatkaltaan, menehtyy usein myös se hautomassa oleva emo, koska se usein ei jätä pesää ennen kuin toinen palaa, tai helkää sen niin myöhään, että on itse liian heikko saalistamaan. Eli jokaista kalastusaluksen vaijeriin menehtynyttä kohti kuolee usein myös toinen emo ja untuvikko / haudonnassa oleva poikanen.

Siis että minkälaisista linnuista on kyse? Albatrossit painaa lähemmäksi kymmenen kiloa, ja niiden siipien kärkiväli on kaksi tai jopa reilu kolme metriä, vähän lajista riippuen. Niitä esiintyy eteläisellä pallonpuoliskolla subantarktisilla merialueilla - kylmien merivirtojen ympäristöön. Siis varsin kaukana Suomesta.

Cartina albatrossi-tarjontaa:
Mustakulma-albatrossi
Kuningasalbatrossi

Ei kommentteja: