sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Saimaannorpan suojelua vauhditettiin marssimalla

kuva:Henrik Kettunen
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että on aika kumma jos jossain (Suomessa) saa kalastella verkoilla paikoissa, jossa Saimaan kuutin saamisen todennäköisyys on varsin suuri - ja ilman seurauksia. En usko, että edes Kiinassa saa ampua pandoja ilman seurauksia.

En tosin ole itse tehnyt mitään Saimaan norpan tilan parantamiseksi. Kuka olisi? Olin kuullut, että mielenosoitus on Helsingissä just samoihin aikoihin kun olin Kolmen Sepän patsaan luona kuvauskeikalla. Sain siinä lennosta otettua pari kuvaa kulkueesta.

Olin jo aiemmin hieman ihmetellyt sekä maa- ja metsätalousministerin että ympäristöministerin välinpitämättömyyttä ja naiviutta asiassa. Helsingin Sanomissa jutussa ministeri Anttila painottaa vapaaehtoisuuden merkitystä. Jutun keskusteluosio ehkä hieman valottaa mistä on kyse. Katso tästä.

Luonnonsuojeluliiton tiedote:
(4.4.2009) Helsingissä lauantaina marssineet mielensoittajat vaativat maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalta uutta asetusta estämään saimaannorppien keväiset verkkokuolemat.

Luonnonsuojeluliiton järjestämään mielenosoitukseen osallistui noin 400 saimaannorpan puolustajaa. Tunnelma oli korkealla.

"Luonnonsuojeluliitto vaatii 77 päivän verkkokalastuskieltoa saimaannorpan poikasten kannalta vaarallisimpaan aikaan keväällä ja alkukesällä", puheenjohtaja Risto Sulkava kertoo.

Mukana oli saimaannorpan suojelijoita myös Saimaalta. "Nyt ei ole enää aikaa tehdä vapaaehtoisia sopimuksia, koska jäät sulavat ja kuutit lähtevät pesistään", Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin aluepäällikkö Kaarina Tiainen kertoo. "Ministeri Anttilalta tarvitaan heti uusi asetus, jossa on verkkokalastuskielto."

Keväistä verkkokalastuskieltoa Saimaalle kannatti maaliskuussa julkaistussa mielipidekyselyssä 78 prosenttia itäsuomalaisista ja vain 10 prosenttia vastusti. Tämä oli jopa enemmän kuin Suomessa keskimäärin (68 prosenttia ja 12 prosenttia).

Puolet saimannorpan kuuteista hukkuu verkkoihin. Lajin kanta on vaarallisen pieni (260 yksilöä) ja se on kääntynyt laskuun. Synnyttäviä naaraita on vain 60 yksilöä.

Jos asiaan haluaa kantaa oman pienen korren:
http://www.adressit.com/allekirjoitukset/saimaannorppa/

ps. Blooggaalille Huom! Ko. kuva on Cartinan tarjonnassa hintaluokassa 1, eli ei-kaupallisissa blogeissa saa käyttää maksutta jos laittaan kuvalähteeksi nimeni+cartina-linkki, tyyliin "kuva: Henrik Kettunen / Kuvatoimisto Cartina"

Ei kommentteja: