lauantai 16. toukokuuta 2009

Sipoonjoen taimenen viimeinen kutupuro ojitettiin viime talvena

Sipoonjoen ns. alkuperäinen ja erittäin uhanalaiseksi luokiteltu ns. meritaimenkanta on viime vuosina tunnetusti lisääntynyt vain kahdessa purossa. Byabäckenissä sekä Ritosbääckenissä. Jälkimmäinen näistä ojitettiin noin 10 vuotta sitten, eikä taimen ole sen jälkeen siinä mainittavasti lisääntynyt. Talven 2008/2009 aikana Byabäckenin kutualueen yläpuolella ojitettiin noin 2 kilometrin matkalta. Tämä toimenpide tarkoittaa varsin varmasti taimenkannan lopullista katoamista.

Kala- ja ympäristöviranomaiset ovat Suomessa tunnetusti lohikalojen nk elvyttämisessä keskittyneet lähinnä isoihin koskiin ja pääuomiin, ikäänkuin purovesien tila olisi merkityksetöntä. Puroluokan veden, joilla periaatteessa siis on vesilain suoja, suhtaudutaan kuin ne vain olisi sadevesiviemäreitä - ainakin eteläisemmässä Suomessa. Vaikka purossa esiintyisi vaikka kuinka arvokkaan lohikalakannan geenipankki, ja ne olisi myös laajemmassa tarkastelussa hyvin merkittäviä lisääntymisalueita, niin se ei vielä tunnu painavan viranomaisten vaakakupissa.

Olen itse aikoinaan ollut jonkun verran tekemisissä taimenkantojen elvytystoiminnan kanssa, missä kunnostettiin puroihin uusia kutusoraikoita, ja kotiutettiin taimen sellaisiin jo suhteellisen luonnontilaisiksi elpyneisiin puroihin. Yleensä ei kestänyt kauan kun homma sai lopullisen niitin, kun viranomaiset sallivat asioita, joita vesi- ja kalastuslain mukaan ei olisi saanut tapahtua. Siltä osin etenkin puroissa tapahtuva lohikalojen elvyttäminen tuntui aikoinaan hukkaan heitetyltä. Myös tämä ko. Byabäcken

Jos viranomaisten asennoituminen olisi toinen, ja suurimmat uhat ennaltaehkäistäisiin, niin moni taimenkanta elpyisi ihan omia aikojaan - ja ilmaiseksi. Joskin vuosituhansien ajan tiettyyn vesistöön sopeutunutta alkuperäisen taimenen geenipankki jos kerran katoaa, niin se ei ole koskaan palautettavissa. Sipoonjoen tapaus kertoi minulle, ettei asiat ole vielä muuttuneet.

Kuvapankista löytyviä kuvia ko. ojitusalueesta ja taimenesta:
http://cartinafinland.fi/kuvapankki/fi/search/sipoonjoen+taimen.html

1 kommentti:

Johannes Sipponen kirjoitti...

Eipä näytä kovin hyvältä taimenen kannalta toi ojitettu uoma. Kumma ettei näiden pienvesien merkitystä lohikalakannoille ymmärretä vieläkään. Niitä taidetaan tosiaan pitää useasti "merkityksettöminä" ojina, vaikka todellisuudessa saattavat olla uhanalaisen taimenen lisääntymis- ja elinaluetta. Tällaiset pienvedet eivät vain ole ihmismielelle niin merkityksellisiä kuin suuremmat joet ja järvet, vaikka juuri valuma-alueen pienvesien kunto vaikuttaa isosti myös näiden isompien vesistöjen kuntoon. Niin vedenlaadultaan kuin kalastoltaankin.