keskiviikko 5. elokuuta 2009

Valkoposkihanhia Pääkaupunkiseudulla aiempaa enemmän

Kuvassa harakan saaren hanhella on ennätyksellisen paljon poikasia. Kuva: Henrik Kettunen
Tutkijat laskivat heinäkuun lopussa Helsingin ja Espoon kerääntymispaikoilta hteensä 3 474 valkoposkihanhea. Poikueitten määrä kasvoi 17 prosentilla viime vuodesta. Valkoposkihanhien kokonaismäärä pääkaupunkiseudulla kasvoi 54 prosentilla edellisestä vuodesta.

Eniten kasvoivat (64 prosenttia) aikuisten, ilman poikuetta olevien hanhien määrät. Tämä saattaa johtua touko-kesäkuun kylmistä ja kovatuulisista sääjaksoista, jolloin kokonaisia poikueita on voinut tuhoutua. Poikueensa menettäneet emot laiduntavat nyt muiden hanhien mukana rantanurmikoilla. Mukana on myös esiaikuisia, vielä pesimättömiä lintuja.

Koko Suomen pesimäkanta on edelleen voimakkaassa kasvussa. Vuonna 1995 pesiviä pareja havaittiin 32, vuonna 2003 niitä oli 550 ja vuonna 2007 jo 1900. Suomessa valkoposkihanhi pesii koko rannikkoalueella itärajalta Perämerelle. Suurimmat keskittymät ovat pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Helsingin, Espoon ja Sipoon saaristossa pesi vuonna 2008 yhteensä 1 034 paria ja Turun kaupungin alueella 215 paria. Sisämaassa valkoposkihanhet pesivät Lahden Vesijärvellä, Päijänteellä, Etelä-Karjalassa ja Oulujärvellä. Valkoposkihanhi on sopeutunut erinomaisesti Suomen luontoon eikä sen kannankasvulle ole näkyvissä rajoittavaa tekijää.

Valkoposkihanhien suuri määrä on aiheuttanut kiistelyä. Ulosteet hankaloittavat erityisesti uimarantojen ja rannan tuntumassa olevien nurmialueiden virkistyskäyttöä. Ongelmia on ollut myös golfkentillä. Hanhet siirtyvät laiduntamaan rantanurmien ulkopuolelle vasta poikueiden saavutettua lentokyvyn elokuun puolivälin tienoilla. Toisaalta hanhet ovat myös kaupunkikuvaa elävöittävä nähtävyys, jota tullaan ihailemaan kauempaakin.

lähde: Suomen ympäristökeskus

Cartinan kuvapankki: valkoposkihanhi

Ei kommentteja: