lauantai 6. syyskuuta 2008

Jopas välähti


Valosta ja sen tallentamisestahan valokuvaamisessa on suurelta osin kysymys. Erilaiset valaistusolosuhteet luovat erilaisia tunnelmia. Valokuvassa saattaa katsojan huomio kiinnittyä itse valaistukseen, ja aihe saattaa jäädä vähemmälle huomiolle, oli se sitten tarkoituksellista tai ei. Joskus aamun tunteina auringonnousua ihaillessa voi vain ihmetellä niitä uskomattomia sävyjä, mitä aamu-usva ja auringonvalo saavatkaan aikaan. Usein tilanne on kuitenkin se, että kaunis ja sopiva luonnonvalo puuttuu ja apua valaistukseen olisi löydyttävä.

Ammattilaisille ja asiaan perehtyneille lisävalaistus on arkipäivää ja tulee varmaankin osittain rutiininomaisesti hoidettua. He varmaan tietävät, minkälainen ovi taas aukeni valokuvauksen saralla, kun hankin viimeinkin kameraani lisäsalaman. Olenhan sen toki tiennyt, että salaman käyttö monissa tilanteissa luo ainakin teoriassa mahdollisuudet saada parempia kuvia, mutta itselläni salaman hankinta on vain jostakin syystä jäänyt. Salaman merkityksen voi arvata, kun katselee esim. ammattikuvaajia työssään. Tuskin he huvikseen kantavat kameran lisäksi painavia salamalaitteita. Välillä on tullut kokeiltua kameroissa olevia kiinteitä salamalaitteita vaihtelevin tuloksin. Yleensä eniten on häirinnyt se, että kuvasta suorastaan loistaa salaman käyttö. Tähän asti olen kuvannut lähes ilman salamaa, yrittäen hyödyntää mahdollisimman hyvin vallitsevaa valoa. Sisätiloissa kuvaaminen onkin sitten välillä ollut todella hankalaa.
Salama tuli siis hankittua ja pikaisen laitteeseen ja säätöihin perehtymisen jälkeen suoritin ensimmäiset kokeilut. Kuvasin erilaisia kohteita sisätiloissa. Ensin kuva ilman salamaa, sitten suoralla salamalla ja sen jälkeen kääntäen salaman erilaisiin kulmiin, jotta valo heijastuu seinien ja katon kautta. Mielenkiintoisia ja innostavia tuloksia! Pienelläkin salaman kääntämisellä voi saada huomattavan erilaisia vaikutelmia aikaiseksi.Seuraavaksi siirryin ulos ja suuntasin luontoon. 100mm makrolle kohteeksi löytyi hämähäkki. Mielenkiintoista olisi myös verrata makrosalaman ja tavallisen salaman eroja. Loputon varustehankintalista siis vain kasvaa…
Mukava ominaisuus salamassa on valon voimakkuuden säätö. Jos muuten kuvaaminen tuntuu liian ”yksinkertaiselta”, niin sitten vain plussaa tai miinusta salamasta ja miettimään mikä on paras lopputulos.
Lisävarusteena salamaan hankin bouncen, joka hajoittaa ja pehmentää salaman antamaa valoa. Mitä mielikuvituksellisimpia lisävarusteita salamaan tuntuu löytyvän nettikaupoista, ilman kokemusta menee kyllä aika arpapelillä nuo hankinnat. Erilaiset heijastavat kankaat saattaisivat olla käyttökelpoisia myös luontokuvauksessa, kunhan ovat kooltaan ja muodoltaan sellaisia, että reppuun mahtuvat.Lyhyen kokemuksen perusteella arvelen salamakuvauksen tuovan lukemattoman määrän uusia variaatioita kuvaamiseen. Nyt kuvatessa tulee yhä useammin mieleen, entä jos tähän vähän kokeilisi salamaa?

Ei kommentteja: