tiistai 23. syyskuuta 2008

Puhdas Itämeri - olis vain!

Korvameduusa. Kuva: Henrik KettunenNäin alkusyksystä, kun suurin osa ravinteista on kulutettu loppuun, ja vedet jäähtyy, on usein hetkin ennen syysmyrskyjen alkamista. Näihin aikoihin alkaa meduusojakin ilmaantumaan, ja merivesi on hetkellisesti vähän kirkkaampaa.

Kävin ulkoiluttamassa kameraani, ihan tarkoituksenhakuisesti saadakseni Itämerestä vähän värikkäämmän ja puhtaamman vaikutelman. Hyvä vai huono asia? Jos tällaista olisi keskikesälläkin, niin sitten oltaisiin Itämeren puhdistamisessa jo hyvin pitkällä. Ainakin nämä on ihan toisenlaisia, kuin mitä se vihreä mönjä kesällä on. Hyvää tavoitetilaa. Kirkkaammaksi ja puhtaammiksi minä vesiä toivoisin, vaikka turha sitä on haikailla sellaisia näkösyvyyksiä mitä tuolla vielä 60-luvulla on ollut. Silloin kuulemma näki viiteen metriin pohjaan. Nyt voi parhaimmillaan nähdä 2 metriä. Normaalisti vain alle metriin.

Kuvaukseni tapahtui ulkosaaristossa Gåsgrundet nimisen Espoon kaupungin ulkoilusaaren rannoilla ja lammikoissa. Paikkahan on vain noin 0,5 kilometrin päässä Espoon jätevedenpuhdistamon purkupaikasta.

Loputkin kuvat ilmaantuvat kuvapankkiin, kunhan saan ne sinne ladattua. Löytyvät toistaiseksi omilta sivuiltani os. www.kettunen.1g.fi/kuvat/vedenalaista/.

Suomenlahti. Kuva: Henrik Kettunen

Lisää Itämeri-kuvia löydät Cartinan sivuilta os. cartinafinland.fi/kuvapankki/en/search/baltic+sea.html

Ei kommentteja: