perjantai 19. syyskuuta 2008

Tienvarsi kuvauksia

Osa-aikaisen tienvarsikuvaajan raportti kolme.
Alatornion kirkko on jo pitkää roikkunut kuvauslistani kärkipäässä. Kuljen kaksi kertaa vuodessa Tornion kautta Kilpisjärvelle, tähän mennessä en ole löytänyt Alatorniota, saatikka ko. kirkkoa. Noh, tällä kertaa töpeksijän onni puuttui asiaan.

Olin jo onnellisesti ohittamassa Torniota ja menossa vinhaa vauhtia kohti pohjoista, kun ryhmityin väärälle kaistalle, siitä ei saanut ajaa kuin suoraan, johonkin parkkiin, ja koska oli menossa juuri se viikonpäivä, jolloin noudatan liikennesääntöjä, niin ajoin sisään, ja huomasin olevani Tornion rautatieasemalla. No sehän sopi, sillä nämäkin rakennukset ovat kuvauslistallani, joten kuvattava tämäkin tiilikasa oli.


Mieluummin kuvaan tällaisia, alla olevan, Myllymäen rautatieaseman kaltaisia rakennuksia. Lieneekö viehtymys näihin kauniisiin vanhoihin rakennuksiin peräisin poikavuosilta, jolloin sain viettää kesäni Pieksämäellä, oikeassa maalaistalossa. Siellä leikattiin heinätkin hevosen vetämällä leikkuukoneella ja säilöttiin latoon. Se heinien tiiviiksi tamppaaminen ladossa, se oli jotakin se.


Jaha, no joo, palataanpa asiaan. Asemalta poistuessani avautui koko Tornion kaupunki silmieni eteen, mm. kaksi kirkontornia häämötti horisontissa, joten pikainen muutos suunnitelmiin ja kirkkoja katsomaan, auton keula kohti keskustaa. – Ja hupsis, huomasin olevani Ruotsissa.

Pieni paniikki siinä iski päälle, mutta ajattelin, että kai täältä pois pääsee samaa tietä jota olin tullutkin. Hetken harhailtuani löysinkin sillanpään ja reitin kotosuomeen. Se hyöty tästä Ruotsin vierailusta oli, että sain näköyhteyden siihen oikeaan Alatornion kirkkoon, jota ei kumpikaan aiemmin näkemästäni ollut.

Välillä kirkko häipyi näkyvistäni mutta sinnikkäästi jatkoin etsintää. Pari umpiperää jollain omakotialueella kierrettyäni, löysin kuin löysinkin perille. Ja kyllä kannatti, on muuten yksi komeimmista kirkoista jonka olen nähnyt, - suosittelen.


Jaa, että miksi tämä mielenkiinto juuri tähän kirkkoon. No, Alatornion kirkko on yksi Struven ketjun mittauspaikoista ja ko. ketju on Unescon maailmanperintökohde.

Lisää kirkkoja, täällä
Lisää asemia, täällä
Struven ketju, täällä

Ei kommentteja: