Ohessa vain muutamia seikkoja niistä lukemattomista, joilla hääkuvauksen saa onnistumaan. Kaikki riippuu kuitenkin olosuhteista, jotka voivat olla hyvin erilaiset. Ratkaisut sitten sen mukaan.
1. EnnakkosuunnitteluMissä ja miten potretit? Millä kameralla ja kakkosrungolla, optiikalla ja salamaratkaisuilla kuvaat? Tekniset haasteensa on osin siinä, että miten keskipäivän kovimman auringon alla saa potretoinnin onnistumaan. Oma haasteensa on tallentaa tunnelma jos juhlatila tai kirkko on kovin pimeä. Salama huonosti käytettynä voi olla aika tehokas tunnelman latistaja.
On myös huomioitava sää. Minkälaista on luvattu? Vaatteet ja varusteet vähän sen mukaan. Hääkuvaajankaan ei kannata kastella vaatteitaan tai välineitään. Sää saattaa eniten vaikuttaa siihen jos hääpotretit on suunniteltu otettavan miljöössä, niin kuin trendiin kuuluu. Jos kuvaataan vihkistä valssiin tai vastaavan vähän pidemmän ajan, että myös kuvaajalle löytyy ruokaa. Muussa tapauksessa jaksaminen voi olla niin ja näin. Hääkuvaaja liikkuu aktiivisesti suhteellisen painavilla välineillä, jopa yli 12 h putkeen. Se on fyysisestikin suhteellisen kuluttavaa. Erityisen kuumina päivinä kannattaa huolehtia nestetankkauksesta, ts juoda paljon vettä. Tumma puku, mikä miespuoleisillä hääkuvaajilla on melkein vakiona, on työasuksi lämpimämmästä päästä.
Jos päivästä on jonkinlainen ohjelma / aikataulutus, niin sellainen olisi kuvaajan hyvä saada. Mielummin etukäteen. Jos kirkko ei ole ennalta tuttu, niin etukäteen tutustuminen voi olla fiksua. Siten saa käsityksen siitä, että miten siellä voi liikkua. Papilta kannattaa etukäteen varmistaa kuvaamiseen liittyvät yhteiset pelisäännöt. Pappien näkemyksissä voi olla suuriakin eroja. Jos et ole rutinoitunut ammattihääkuvaaja, niin huolehdi siitä että hääpari tiedostaa tämän, eikä odota liikoja. Monesti hääpareillä voi olla hyvinkin suuria ja spesifejä odotuksia häiden ja hääkuvien suhteen. Erityistoiveet on hyvin olennaista käydä etukäteen läpi. Häätkin voi kuvata käytännössä hyvin monella eri tavalla. Jos häiden valokuvaus ei ole hääparille mikään erityinen prioriteetti, tai jopa sellainen asia mitä eivät olleet häihin miettineet. Silloin on varmaan pelkästään positiivista jos siellä joku kuvaajanalku vähän harjoittelee. Yleisesti ottaen olen toki sitä mieltä, että häiden kuvaamista varten harjoittelu ja rutiinit kannattaisi opetella muissa tapahtumissa, ei niin kriittisten asioiden kuvaamisella. Häissä palkatun kuvaajan työskentelyä seurataan aina enemmän tai vähemmän. Ellei muuten, niin uteliaisuudesta. Monia vieraita kiinnostaa nähdä että kuinka pro toimii.
Ennen kuin sovit kuvauksesta hääparin kanssa on enemmän kuin suotavaa että hääpari pääsee tutustumaan aiemmin ottamiisi kuviin, jotta tietää mitä todennäköisesti voivat odottaa. On olennaista että hääpari tietää mitä voivat odottaa, ja miten heidän oma tekeminen voi vaikuttaa onnistuneen kuvauksen toteutumiseen. Hääpari on kaikin puolin ehdottomasti avainasemassa hääkuvauksessa, vaikkakin joskus sanovat, etteivät ole fotogeenisiä, ja että kuvauksessa voi enemmän keskittyä vieraisiin, yleistunnelmaan tai koristeellisiin yksityiskohtiin.
Potretoinnin osalta yhdet tykkäävät kapeasta terävyysalueesta ja pehmeän suttuisesta, eli blurraavasta taustasta. Toiset inhoavat sitä ja haluavat koko kuva-alan olevan veitsenterävää. Sitten on ne, jotka haluavat kaiken mustavalkoisena. On hyvin olennaista tiedostaa mitkä kuvattavien erikoistoiveet on kuvaamisen tai kuvankäsittelyn suhteen. Toinen vaihtoehto on että kuvaaja kehittää itselleen oman persoonallisen tyylin, ja noudattaa sitä orjallisesti ja asiakkaan erikoistoiveista huolimatta. Toiset kuvaajat mukautuu sitäkin paremmin erityistoiveisiin.
2. ValmisteluAkut ladattu, riittävästi akkuja ja muistikortteja mukaan. Jos uhkarohkeasti vain yhdellä salamalla liikkeellä, niin sellaisellekin kannattaisi olla varakappale. Kaikkeen tekniikkaan liittyy rikkoutumisen vaara - auto mukaanluettuna. Myös muistikortit voivat kuvaamisen jälkeen alkaa kanittamaan. Käytä laadukkaita merkkejä ja malleja. Ostohetkellä halvimmat ratkaisut voivat ajan mittään käydä kalliiksi, tai koitua kohtaloksi. Ainakin itse pyrin pitämään varamuistikorttia ja vara-akkua jos vaikka sattuisi muuten loppumaan juuri johonkin kriittiseen kohtaan. Jotta jaksaa kuvata, niin ennen keikalle lähtöä kannattaa syödä kunnolla. Monestihan tilanne on joka tapauksessa sellainen että päivä on pitkä eikä ruokailu ala ihan heti, edes vieraille.
3. ToteutusJos kuvaaminen alkaa kirkkotoimituksesta, niin kirkolla kannattaa olla 0,5 tuntia ennen. Silloin kerkiää vielä katsomaan omat kameravehkeet ja asetukset läpi ennen kuin ensimmäinen asianomainen saapuu paikalle. Normaalisti ainakin itse seurailen jonkin aikaa sulhasta ja hänen viimeisiä valmisteluja, odottamisia ja jännittämistä.
Jos juhlapaikalla tila on ahdas, niin superlaajakulmasta voi olla iloa. Jos tila on avara, niin pidempi tele voi olla se ykkösjuttu. Jos pimeä, niin tavitaan ehkä valovoimaisia kiinteitä laseja ja korkeammillakin herkkyyksillä mahdollisimman vähän kohiseva runko. Jos tarvitset salamaa, niin mieti tarkkaan missä ja miten sitä käytät. Aktiivinen salamankäyttö ei ole kaikkien mieleen, eikä ehkä anna sellaista tunnelmaa minkälaisena vieraat juhlissa koki. Yksipuolinen kamera/optiikka-repertuaari tekee ainakin omasta mielestäni yksipuolisia kuvia. Yleensä kuvaamisen riesa on siinä että kaiken varalta hääkuvaaja tarvitsee turhan paljon rompetta = raahattavaa. Diffuusiokankaista ja heijastimista lähtien. Sitä kun harvoin tietää etukäteen kovin tarkalleen että minkälaisiksi kuvasuolosuhteet muuttuvat.
Jos kuvataan ulkona kovassa auringon paisteessa vähänkin sivu tai vastavaloon, niin kannattaa käyttää salamaa. Kova keli vaatii salamalta suuria tehoja, ja latautumisajat on sen takia usein aika pitkiä. Joitain tilanteita menee sen takia väkisin helposti ohi. Latautumisajan voi puolittaa käyttämällä ulkoista akkua, eikä hyviä tilanteita mene sen takia niin paljon ohi.
Kuvauksen kannalta kiinnostavia tilanteita on aina kuitenkin vain rajallinen määrä. Kuvaaja voi kuitenkin olla aina vain yhdessä paikassa yhdellä kertaa. Pitää koittaa ennakoida, että missä ryhmässä ja paikassa tapahtuu sellaista mikä voisi olla kuvattavissa. Hyvät tilanteet on silmänräpäyksessä ohi. Yksi tavoite kuvaamisessa on tietekin se, ettei ota vain yksittäisiä kivoja, hienoja tai jänniä kuvia, vaan että kuvat se tarina minkä kuvasarja kertoo. Hääparilla voi olla etukäteen mietittynä jotain erityisiä tapoja miten aikovat kuvia käyttää. Tällainenkin voi olla seikka mikä kuvatessa olisi syytä etukäteen tiedostaa. Yksi nouseva trendi on se, että kuvista kootaa kirja. Kuvat eivät siis automaattisesti päädy 10*15-printeiksi. Ne saatetaan taittaa hyvinkin isokokoisina ja näyttävasti suoraan kuvakirjaksi.
Muista kuvata iloisena ja pirteänä hikisestä paidasta ja kovasta janosta ja ehkä nälästäkin huolimatta. Kannattaa myös olla pukeutunut ikäänkuin olisi vieraana. Yleensä kuvaajan kannattaa pyrkiä syömään enemmän tai vähemmän samoihin aikoihin kun vieraatkin, koska silloin todennäköisesti on vähiten kuvattavia tapahtumia, paitsi jos ruokailun keskellä on puheita. Selvitä puheiden ajankohta etukäteen. Ja jos ohjelmaan kuuluu morasiammen, sulhasen, boolikulhon tms. ryöstö, niin kuvaajan olisi hyvä tietää siitä etukäteen. Bestamanin kannattaisi varoittaa, tai siltä voi kysyä. Muussa tapauksessa kuvaaja saattaa olla yhtä yllättynyt kuin vieraat. Jos kuvaaja on kriittisellä hetkellä huoneen väärässä päässä kuvaamassa muuta asiaa, niin tilanne voi olla ohi ilman yhtään kunnollista kuvaa.
Kannattaa myös miettiä minne jättää tavaransa, heijastimensa ja mahdolliset muut apuvälineet. Ettei esim kameralaukku jää jonnekin missä joku kompastuu siihen tms.. Tyhjistä ja täyteen kuvatuista muistikorteista kannattaa pitää erityisen hyvin huolta. Ja kun lähdet juhlapaikalta, niin kerää tavarasi talteen. Helposti jotain pikkusälää voi jäädä.
4. Projektin loppuunsaattaminen ja laskutusEtekin jos olet tehnyt kuvauksen ammattilaisena, niin osa asiakkaista saattaa odottaa kuvia äärimmäisen lyhyellä kärsivällisyydellä, vaikka ehkä juuri ammattilainen haluaisi viimeistellä kuvansa huolella ennen niiden luovutusta. Missään nimessä itse en kuvaisi suoraan jpg:lle. Aina raakamuodossa ja konvertoinnissa tehdään suurimmat korjaukset, loput photoshopissa. On niitäkin jotka kuvaa suoraan jpg:lle ja luovuttaa kuvat hääparille sellaisenaan. Lienevät enemmän serkkupoika-kategoriassa. Kuvien työstämiseen menee helposti 2 kertaa enemmän aikaa kuin itse kuvaamiseen. Jälkityöstäminen on helposti 2-3 työpäivän juttu. Ei mikään pikkuhomma. Ja sen takia omasta mielestäni vähänkään ammattilaisten liksat koko illan kuvauksesta on 1000 euroa ja ylöspäin. Alle 1000 euron kuvaukset menee enemmän tai vähemmän harrastelun / harjoittelun piikkiin - eivät lyö leiville. Sovi kuvauksen hinnat aina ehdottomasti etukäteen, ja niin ettei väärinkäsityksillä jää sijaa. On kummankin osapuolen kannalta hyvä jos asioista on sovittu selkeästi ja hyvässä yhteisymmärryksessä, ja että asiakas saa laskun vasta sen jälkeen kun on hyväksynyt kuvat, ja että ne vastaavat tai ylittävät asiakkaan odotukset.
5. Onnistuneen kuvauksen hyviä tunnusmerkkejäTyytyväiset asiakkaat ja hyvä palaute saattaa osin olla kohteliaisuutta, tai sitä että hääpari on niin onnellaisia. Hinta-laatutietoisemmat asiakkaat suhteuttavat palautteen kuvauspalvelusta maksettuun hintaan. Mitä korkeampi hinta sen korkeammat odotukset, ja päinvastoin. Ja jos kuvaaja haluaa kuvata mahdollisimman rennosti, ilman odotuksia, niin toisin päin. Jotkut hääsaralla alottelevat ovat kuulemma tehneet ilmaisia keikkoja saadakseen itselleen mallikuvia. Yksi keino sekin. Hyvät valot, puitteet ja kivoja tilanteita. Saattaa tapahtumarikkaalla ohjelmalla, ja iloisilla ihmisillä ja kauniissa säässä olla aloitteliankin helposti hyvin kuvattavissa. Loppu voi olla sattumaa, eli kiinni hyvästä tuurista.
Ei pelkästään yksittäisiä hyviä kuvia, vaan paljon kivoja kuvia ja sen kun puristaa tarinaksi ja tiivistää, niin että mummotkin jaksavat ihastella sarjan loppuun asti. Hyvän visuaalisen tarinankerronnan lisäksi yleensä toivotaan nättejä potretteja. Joillain itse tapahtumakuvaus-fotot saattavat jäädä kansioon, eikä niitä katsella. Osa sanoo, että päivän kuvista vain yksi on todella tärkeä, ja se on virallinen potretti jota pidetään hyllyssä näkyvillä vuosikymmenet. Ammattilaisten ei normaalisti tarvitse miettiä että onnistuiko, vaiko ei. Ammattilaiset erottuu harrastajista kuvausvarmuudella, ja sillä että teknisesti vaikeammissakin olosuhteissa saavat keskimäärin varsin hyvää jälkeä aikaiseksi. Toki ammattilaisen otokset on hyvissäkin olosuhteissa keskimäärin reilusti parempia kuin ei-ammattilaisten otokset. Keskimäärin. Toki ammattilaisetkin josku mokaa, tai ei ole ihan-niin-tydellisiä. Toki ammattilaisuus ja kuvausvarmuus maksaa. Serkkupojan kuvaus ei varmaakaan maksa, mutta sen otosten onnistuminen on sitten sitäkin suurempi jännityksen aihe. Yleensä hyvää ei saa halvalla. Ja vaikka ammattilaisen kuvia kuinka kehutaan, niin hän itse tietää yleensä lukemattomia asioita joita olisi siltä päivältä voinut kuvata paremmin. Näissä hommissa kukaan eikä koskaan ole täydellinen.
ps. Cartinalla on kuitenkin parkissa domain "haakuva.info". Jos hääkuvausta tekeviä cartinalaisia keikkakuvaajia löytyisi riittävästi, niin voishan sitä aika helpolla ja suhteellisen pienellä vaivalla koota sivut jossa opastettaisiin hääkuvaukseen, annettaisiin vinkkejä ja esiteltäisiin ammattilaisia. Hääpareillekin tällaisesta infosta voisi myös olla jotain iloa. Ja ammattilaisille tai puoliammattilaisille, joilla hääkuvauskokemusta ei ole, niin voidaan varsin pienellä vaivalla järjestää perehdytys hääkuvauksen haastavaan maailmaan.