Ajatus tietokoneen päivittämisestä uuteen kypsyi viimein teoiksi, ja nyt on aluillaan melkoinen projekti kaikkien tiedostojen, mukaan lukien valokuvat, läpikäynti ja siirtäminen uudelle koneelle. Ohjelmistojen ja tietokoneen ”säätämisen” itselle sopivaksi tuoma työn määrä jarrutti kyllä pitkään hankintaa. Itselle on vuosien myötä muotoutunut tietyt työtavat ja rutiinit tietokoneella työskentelyyn. Jotkut oletusasetukset uudella koneella tuntuvat järjettömiltä käyttää ja niiden mukauttaminen itselle sopivaksi vie aina aikaa. Toki olisi varmaan hyvä joskus tutkia, että josko niissä olisikin joku hieno ajatus takana, jota vain itse ei ymmärrä?
Ennen uuden tietokoneen hankintaa olen aina hieman päivittänyt tietoja siitä, mitä on tarjolla ja mitä kannattaa hankkia, jotta taas selviäisi muutaman vuoden ilman suurempaa päänvaivaa. Työssä ja valokuvausharrastuksessa tulee niin paljon käytettyä konetta, että takkuileva tietokone saa hermot kiristymään. Kone ja uusi näyttökin tuli hankittua ja edessä oli pähkäily, mitä olisi tarjolla valokuvien arkistointiin ja käsittelyyn?
PC:n resurssienhallinnan mukaan minulta löytyy kuvia n. 20000, tiedostomuotoina vaihtelevasti jpg ja raw. Nykyään tulee kuvattua vain raw:ia. Vanhalla koneella kuvani ovat järjesteltynä erilaisiin aiheita kuvaaviin kansioihin, kuten linnut, maisemat, ihmiset jne. Kuvien käsittelyssä ja arkistoinnin hallinnassa olen käyttänyt Photoshop Elements –ohjelmistoa. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin ollut päästä helpolla ja siirtää vanha käytäntö uudelle koneelle. Päätin kuitenkin lähteä liikkeelle puhtaalta pöydältä ja valita uuden ratkaisun arkistointiin.
Adoben Lightroom –ohjelmisto vaikutti mielenkiintoiselta, ja siitä oli juuri julkaistu uusi versio jonka latasinkin kokeiltavaksi. Ohjelmiston mahdollisuus organisoida ja muokata raw-kuvia, joista sitten tarvittavat kuvat voi tallentaa haluamassaan muodossa oli mielestäni toimiva ratkaisu minulle. Päätös ohjelmistosta oli siis tehty. Hankin vielä opaskirjan Lightroomin käytöstä. Usein tulee luettua vähemmän ohjekirjoja ja kokeiltua itse, että mitä tapahtuu mistäkin. Nyt kuitenkin ajattelin, että parempi yrittää heti alkuun lähteä oikeille urille kun tuota hommaa olisi niinkin paljon. Hyviä vinkkejä kirjasta löytyikin.
Nyt ollaan siis aivan alkutaipaleella kuva-arkistoinnissa ja vielä riittää intoa hakusanojen liittämisessä kuviin. Aika mainioita tuntuvat olevan nuo hakumahdollisuudet LR:ssa. Kun joskus viikkojen päästä saan digikuvien järjestelyn valmiiksi, niin sitten skannaan kaikki diakuvani, jonka jälkeen järjestän vanhat paperikuvat tiptop ja sitten…niin…tai ehkä en sentään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti